ГЕРБ се ядосаха на опозицията заради поредния ден, в който кворумът в пленарна зала се проваля.
Днес сме свидетели на още един ден, в който БСП и ДПС не се регистрираха и провалиха кворума, обяви на брифинг Станислав Иванов.

Не ми е ясно защо се крият. Не разбирам защо се случват при тях тези шизофренични решения, недоумява Станислав Иванов, според когото това е недопустимо. Поведението на опозицията унижавало рейтинга на парламента.
Защо се крият, настойчиво попита втори път Иванов.

За герберите обаче по-важният въпрос остава резолюцията на ЕП за бежанския поток. От ГЕРБ искат евродепутатите на ПЕС да обяснят защо насърчават страховете на хората.

Според резолюцията миграцията дава потенциал за устойчиво развитие.

Другарката Илияна Йотова, както се обърнаха от ГЕРБ към кандидата за вицепрезидент на левицата, трябвало да иде в Дряново, където щяло да има протест срещу бежанците.
Трябвало да обясни на хората защо евродепутатите от БСП и ДСП са подкрепили резолюцията.

От управляващата партия искат отговор защо, докато Борисов се опитва да намали бежанския натиск, евродепутатите на БСП и ДПС подкрепят бежанския поток.

БСП се разграничи от съдържанието и гласуването на резолюцията за насърчаване на миграцията.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че резолюцията не отговаря на политиката на БСП. "Нашите евродепутати са изразили позицията си, без да е съгласувана с ръководството на партията, поради което другата седмица ги викаме на Изпълнително бюро да дадат обяснение", коментира Нинова в парламента.

По думите й политиката на БСП е свързана със засилен контрол по границите, борба с каналджийството, отмяна на постановление 208 на правителството на ГЕРБ, което заселва трайно бежанци в България и всички усилия - България да не бъде превръщана в бежански лагер и гето.

На 25 октомври Европейският парламент прие резолюция "Да направим човешките права да работят за мигрантите".

Като начини за практическо спазване на човешките права на мигрантите се посочват: специална закрила за жени и деца в бежанските лагери; стартиране на програми за реинтегриране на мигрантите чрез връщането им в родните държави и борба с всички форми на принудителен труд.

Резолюцията е приета от 339 депутати срещу 333, 25 депутати са се въздържали.

Депутатите призовават непридружените жени, момичета, хора с увреждания и възрастни да получат специална закрила и помощ при престоят им в бежански лагери.

Законодателите допълват, че "мигрантите могат да помогнат за повишаване на разнообразието и културното богатство на приемащата страна" и да разрешят някои проблеми, свързани с недостига на работна ръка. За да стане това, ЕП предлага държавите да предоставят възможност за професионално обучение, езикови курсове, безопасност и справедливи условия на работа.

Квалификациите на мигрантите, придобити в родните им държави, трябва да бъдат признати, за да се улесни социалното им включване, конкретно на пазара на труда.