Със средна възраст малко над 47 години българските евродепутати са най-млади в Европейски парламент след представителите на Малта (45 години).

Това показва проучване сред досегашния състав на ЕП, цитирано от БТА.

То е изготвено от изследователската организация Център за европейска политика, която следи и анализира европейски теми, включително представянето на депутатите в Европейския парламент.

Според проучването "голямото разширяване" на ЕС с 10 нови страни в  през 2004 г. и приемането на България и Румъния през 2007 г. са оправдали очакванията за подмладяване в Европейския парламент.

Средната депутатска възраст през последния мандат (2004 - 2009 г.) е 54,8 години, докато в предишния тя беше 57,2 години.

Същевременно средната възраст на депутатите от новоприетите страни е 52,2 години, а от "старите" членки - 56,5 години.

Не всички "нови" обаче са изпратили по-млади депутати в Европейския парламент. Средната възраст на кипърските и естонските парламентаристи е с над 5 години по-висока от средната за Европейския парламент.

Високо е оценено в проучването представянето на жените като част от 18-членната българска депутатска група в Европейския парламент. Тяхното представителство е изчислено на 38 на сто, което нарежда страната ни на 7-а позиция по този показател сред 27-те страни, представени в  европарламента.

Неотдавна изследване на организацията Votewatch, подготвено от Лондонското училище по икономика и Свободния брюкселски университет показа, че едва шестима депутати от 785-членния състав на отиващия си Европейски парламент /736 в новия състав/ са присъствали на всички заседания - пленарни, на комисии и други - на които е трябвало да присъстват, изпълнявайки депутатските си задължения.

Един от тях е българският депутат Евгени Кирилов.