В словото си пред делегатите на ДСБ, които днес избират своите кандидати за евродепутати, лидерът на партията Ива Костов припомни, че преди седем години в Ница в присъствието на българска правителствена делегация беше определено как България ще участва в европейските институции.

Той подчерта, че тогава благодарение на застъпничеството на някои министър-председатели - членове на Европейската народна партия, България получи правото да бъде представена от 18 депутати в Европейския парламент.

Сега предстои на ДСБ да направят всичко, за да заемат своето достойно място в това извоювано преди седем години присъствие в европейските институции, заяви Костов.

Той изтъкна, че ДСБ изпраща хора, от които иска да бъдат решителни, смели и компетентни, да виждат българските национални интереси и да съумяват в диалог с останалите европейци да постигат най-доброто за българските граждани.

Ние се нуждаем от хора в Европейския парламент, които няма да направят България троянски кон на Русия в ЕС, заяви Костов - прекъснат от аплодисменти.

Лидерът на ДСБ добави, че представителите в ЕП трябва да се борят за енергийна независимост на страната и да се противопоставят твърдо на това България да заменя геополитическата си зависимост от Русия с енергийна зависимост от Русия.

От нагласите на българските политически партии в парламента, а и извън него няма хора, които да съберат куража и да реагират, когато руски официални и политически представители се държат по недостоен начин с нашата страна и й отнемат изконното право сама да се грижи за своята сигурност и своите интереси, както направи Путин преди няколко седмици, изтъкна още Костов, припомнайки изявление на руския президент по време на посещението му в Германия.

Лидерът на ДСБ заяви, че българската политическа класа мълчи, когато се посяга съвсем директно върху българските интереси и конкретизира, като посочи подписването на споразумението за нефтопровода Бургас - Александруполис, което според него не е в интерес на България и решава руските интереси на Балканите, предоговарянето на цената на газа - по думите му под руски натиск и в руски интерес, сключването на договора за строителството на АЕЦ „Белене" с руска държавна фирма.

Лидерът на ДСБ не пропусна да отброи и въпроса за отстояването на българските интереси по отношение на членството на Турция в ЕС.

ДСБ са единствените, които ясно и категорично заявяват, че сме за членството на Турция, но тогава, когато изпълни всички критерии - тези критерии, които България е изпълнила, заяви Костов.

Ние сме против това на Турция да се правят компромиси по отношение на нейната готовност, защото във вида, в който е днес, Турция е в състояние да изнесе свои вътрешни проблеми, свои вътрешни и външни напрежения в ЕС, поясни Костов.

Той добави, че Турция в продължение на години грубо се намесва във вътрешните работи на нашата страна и подчерта, че тя определя начина, по който се формира българското правителство, българското Народно събрание, организирайки масирани гласувания на турски граждани в Турция.

Виждаме как й се отблагодаряват българските правителства и българският президент за тази подкрепа, виждаме как десетки, стотици, милиони евро, предназначени за българските граждани и фирми, отиват в турски фирми и турската държава, добави Иван Костов.

Той заяви категорично, че ДСБ е против това България да бъде страната, която отива в Европа през Босфора.

По думите на Иван Костов единствената партия, която ясно и отчетливо вижда българските национални интереси и е готова, и показала, че е в състояние да ги защитава в българския парламент, и която ще ги защитава по същия начин в ЕП, е ДСБ.

Той призова делегатите внимателно да изслушат всеки от 12-те кандидати за евродепутати и да решат на кои петима да дадат своите предпочитания.

Листата на ДСБ ще бъде определена от днешното гласуване.

Първоначално на делегатите са предложени 12 кандидатури - Валентина Наумова, Валентин Тодоров, Даниел Митов, Евелина Павловска - Живкова, Иван Иванов, Ивана Енева, Кина Андреева, Константин Димитров, Пламен Цветков, Светослав Малинов, Христо Даскалов, Цветнен Цветков.

След като делегатите посочат своите пет предпочитания, листата ще се преподреди.

Костов припомни, че според устава на ДСБ делегатите гласуват по съвест и каза, че самият той още не е решил на кого ще даде своите предпочитания, ще изчака и последния от кандидатите да се представи, след което ще формира своето мнение.

След вчерашното - предпоследно, гласуване в Пловдив води Константин Димитров, втори е Светослав Малинов, а трети Иван Иванов.