Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон пристига в България за среща с отбранителната ни индустрия. Посещението ще е утре, а целта да се насърчи оръжейният бранш да увеличи бързо производствения си капацитет, за да има боеприпаси за Украйна.

Това съобщават от представителството на Европейската комисия.

В рамките на визитата той ще разговаря с министъра на отбраната Димитър Стоянов и заместник-министъра на икономиката и индустрията Ирина Щонова.

Комисар Бретон ще посети град Сопот, където ще има срещи с представители на българската отбранителна индустрия.

"Заради собствената си сигурност ЕС има спешна необходимост от увеличаване на производството на боеприпаси. Това изисква подпомагане на индустрията, за да се преодолеят евентуални затруднения. От решаващо значение е да се разберат по-добре нуждите на отбранителната промишленост, за да се прецени размера на нашата подкрепа, включително чрез фондовете на ЕС. Ето защо провеждам серия от посещения на промишлени съоръжения в Европа и се радвам, че започвам тази задача от България", каза той вчера.

Димитър Стоянов: Не е тайна, че сме изнасяли оръжие за Украйна през трети страни

Димитър Стоянов: Не е тайна, че сме изнасяли оръжие за Украйна през трети страни

Оръжейния бизнес се храни от конфликти

Миналата седмица на неформалната среща на военните министри в Стокхолм беше обсъждан план за увеличаване на финансирането за боеприпаси за Украйна с още 2 милиарда евро. Бретон и Жозеп Борел обявиха, че ЕС ще отговори готви координирано на нуждите на украинската армия, която страда от липса на муниции.

Планът включва незабавно предоставяне на боеприпаси от наличните национални запаси, консолидиране на търсенето чрез съвместен договор на ЕС от името на държавите-членки и масово увеличаване на производствения капацитет в самия ЕС.

Очаква се Бретон да посети 11 страни членки с отбранителна индустрия, за да ги прикани да увеличат бързо производството си. В петък той ще бъде в Чехия.

Припомняме, че украинският външен министър Дмитро Кулеба потвърди пред германския вестник Die Welt, че България е предоставила помощта.

България остана в историята с позицията си да бъде единствената страна от НАТО, освен Унгария, която не доставя оръжие. И до този момент. Това, което обществеността не знае е, че по време на пътуването до Киев българското правителство с премиер Кирил Петков вече е било започнало процедура за цялостна военна помощ за Украйна.