Има много доказателства за руско финансиране на анти-европейски партии и медии в България, а и в други страни от ЕС.
За тези тенденции от опасна пропаганда предупреждава българския държавен глава Росен Плевнелиев в интервю за FAZ.

По думите на Плевнелиев Русия се опитва на една нова идеологическа основа да постигне старата цел на СССР, пише Deutsche Welle.
Това в момента обаче се случва чрез подпомагане на ултранационалистически партии или движения, които разклащат основите на Европейската общност и рамката на Европа.

"Това става чрез отслабване на Европа и чрез разпространение на съмнениепо отношение на ценностите на демокрацията и върховенството на закона", обяснява президентът.

Като пример той дава честите срещи, които такива националистически антиевропейски партии провеждат именно в Москва. "В България на публични мероприятия на такива организации понякога се развяват повече руски, отколкото български знамена", констатира президентът.

Руската пропаганда срещу европейските ценности - това е целта на Москва и в интернет, предупреждава Плевнелиев. Той припомня, че преди няколко години, когато се появиха първите предупреждения за тази нова война и когато за първи път той лично заявява това, много политици определят обвиненията като преувеличаване.

"Все пак хибридната война днес не е тайна повече", допълва българският президент.

Той призовава лидерите в ЕС да посочат ясно "какво се случва и какво руската пропаганда цели".

"Силата на ЕС е в 500-те милиона граждани, които знаят в коя Европа те и техните деца биха искали да живеят. Най-силното оръжие на Европа са демокрацията, правовата държава и това, че сме изградили едно пространство, в което хората са свободни", заявява президентът Росен Плевнелиев. Държавният глава подчертава, че ЕС не трябва да позволява тези достижения да бъдат отнети и призовава за по-тясна интеграция, там където сближаването има смисъл и е от полза.

"В Европа имаме нужда от общи усилия в онези области, които засилват мира и сигурността, например при свързването на мрежите за пренос на енергия. Също така не би трябвало отделни членове на ЕС поради краткосрочни икономически или политически изгоди да се отклоняват от общата европейска политика по отношение на Русия", е позицията на държавния глава.

Пред германския вестник президентът Плевнелиев отхвърля твърденията, които тълкуват победата на Румен Радев на президентските избори през ноември като знак за политическо сближаване на България с Кремъл. "Това е преувеличено. Социологическите проучвания показват, че 60% от българите биха дали превес на ЕС, ако биха били изправени пред избора между него и Русия", заявява държавният глава. "Румен Радев беше избран за президент на демократични и честни избори и то с впечатляващо мнозинство. Освен това Радев обяви по време на предизборната си кампания многократно и ясно своята евроатлантическа позиция", добавя още Росен Плевнелиев.

В интервюто си държавният глава отново призовава за "ясно формулиран консенсус" между политическите сили в България по отношение на избора на новия български представител в Европейската комисия. "Апелирам към правителството в оставка на Бойко Борисов, да излъчи възможно най-скоро кандидат. В противен случай такова решение ще може да бъде взето едва след следващите парламентарни избори", подчертава Росен Плевнелиев.