България вече отговаря на всички изисквания за контрол на сухопътните граници. Това заяви посланик Бойко Коцев пред БНР, като по този начин потвърди неофициалната информация на радиот. Тя беше базирана на заключенията на доклада от последната проверка по границата ни с Турция, който днес влиза за първо обсъждане в работната група за Шенген към Европейския съвет.

Коцев заяви, че докладът на мисията категорично е констатирал, че България отговаря на изискванията на Шенген за опазване на сухопътна граница. "Няма никакви технически препоръки, няма допълнителни изисквания, няма условия, но предвид сложната обстановка на югоизточната граница на Европейския съюз - да се следи динамиката на миграционните потоци, политическата обстановка, да се адаптират съответните планове за реакцията в кризисни ситуации съобразно обстановката", допълни той.

Страните-членки имат време до 11-ти април за евентуални допълнителни въпроси, България ще трябва да им отговори също в едноседмичен срок - до 19-ти април.
Очаква се документът да бъде одобрен по-късно през този или през следващия месец.

Според най-оптимистичните сценарии, ако политическите резерви на Франция, Германия и Холандия отпаднат дотогава, официално решение за влизането ни в Шенген може да бъде взето от Европейския съвет през юни.

Бойко Коцев се въздържа от коментар, дали след като изпълняваме техническите критерии, влизането ни в Шенген зависи само от политическите съображения на отделни държави.

Припомняме, на 14 февруари работната група към Европейския съвет, която оценява готовността на България и Румъния за Шенген одобри доклада за Шенгенската информационна система у нас.

Преди това на 28 януари двата доклада за Румъния бяха приети от работната група. Документите бяха придвижени за гласуване в Европейския парламент, което направи северната ни съседка технически готова за членство. От друга страна, приемането на докладите за България беше отложено.