В Европа може да ползват Бойко Борисов когато им е удобен за дребни поръчки, но нямат никакви илюзии за борбата с корупцията у нас. Промяна може да се очаква чак когато депутатът от ДПС, бизнесмен и крупен медиен собственик Делян Пеевски спре да бъде недосегаем.
Това заяви пред bTV лидерът на "Да, България" и бивш правосъден министър Христо Иванов.

България и Румъния незабавно в Шенген, иска Юнкер пред ЕП
Обновена

България и Румъния незабавно в Шенген, иска Юнкер пред ЕП

Това е третото поред изявление на Юнкер "За състоянието на съюза"

Той коментира речта на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, в която бе заявено, че България и Румъния трябва да получат членство в Шенген. "Германия каза: "Не, трябва да се свърши много работа" - никой не вярва на Борисов, че се бори с корупцията", посочи Иванов.

Не искаме България и Румъния в Шенген, намекна Берлин

Не искаме България и Румъния в Шенген, намекна Берлин

Честно казано все още има дълъг път да се извърви

Според бившия правосъден министър в кабинета "Борисов-2" премиерът е зависим от Пеевски: "Зависим е от неговата медийната машина, изпълнява неговите поръчки, виждаме открито рейдърство в отбранителния бизнес (битката за собствеността на "Дунарит", заради която компанията "Емко" остана без лиценз-б.р.)".

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Съдът е спрял вписването на „Емко” като собственик на „Дунарит”

Фирмата остава собственост на Цветан Василев...

Иванов подчерта, че за по-сериозно доказателство за връзката между двамата трябва реформирана прокуратурата. "Тя минава през избора на нов главен прокурор, а това ще се случи през мандата на новия Висш съдебен съвет", каза Иванов. Припомняме, мандатът на Сотир Цацаров изтича в края на 2019 година.

А очакването на Христо Иванов е кадровият орган да е съпътстван от същите проблеми и в новия си състав: "В парламента не виждаме никаква воля за промяна по същество, те проведоха по-лоша процедура от Искра Фидосова през 2012 г., тя поне формално спази изискванията в закона". Така в правителството на съдебната власт са влезли хора, за които има съмнения за корупционно поведение, отбеляза бившият ресорен министър.

Според Иванов, решението на президента Румен Радев да остави следващия ВСС да препотвърди избора на Георги Чолаков за шеф на Върховния административен съд е половинчато. "Президентът не просто не трябва да издаде указ (за назначаването на магистрата на поста-б.р.), президентът трябва много ясно да мотивира защо не трябва да издаде указ", каза Христо Иванов.

Искат Румен Радев да откаже назначаването на новия шеф на ВАС
Обновена

Искат Румен Радев да откаже назначаването на новия шеф на ВАС

Процедурата е опорочена, мотивират се от "Правосъдие за всеки" и политически партии

Той се мотивира с думите, че Чолаков не е минал през достатъчна проверка на интегритета - в случая, по отношение на странни имотни сделки. "Чолаков не беше най-добрият кандидат в тази надпревара", подчерта Иванов.

Надпис "Чайка, вън от Европа" над "Цариградско шосе", разкараха го за минути

Надпис "Чайка, вън от Европа" над "Цариградско шосе", разкараха го за минути

Акция на "Да, България!"

Припомняме, от партията на Иванов категорично оспорват предстоящата визита на руския главен прокурор Юрий Чайка. Според Иванов Чайка вероятно идва с послание. Случващото се в нашия оръжеен бизнес няма как да не е свързано с руски интереси, смята бившият правосъден министър. На този фон, програмата на руския главен прокурор у нас остава тайна.