„Ако погледнете развитието на България в последните две години, ако го сравните с предишния период и бъдете честни, ще установите, че България под ръководството на Сергей Станишев се движи в правилната посока." Така австрийският канцлер Алфред Гусенбауер оцени водената от българския премиер политика.

По повод упреците към Станишев, че провежда по-скоро дясна политика, австрийският канцлер припомни, че имаме коалиционно правителство и са необходими компромиси, за да може страната да се движи напред.

Не всичко, което звучи ляво, винаги е ляво и не всичко, което изглежда дясно, води до десни резултати", изтъкна на свой ред премиерът Станишев. Той посочи като примери намаляването на корпоративния данък и въвеждането на плосък данък.

Благодарение на намаления корпоративен данък се увеличиха приходите в бюджета и стана възможно увеличаването на пенсиите през тази година да не е веднъж, а два пъти - от първи юли и от първи ноември, подчерта Станишев. За въвеждането на пропорционалния подоходен данък от 10% Станишев изтъкна, че това е „политика по доходите в ползва на всички българи със средни доходи."

Догодина един учител ще получи още една 13-та заплата от спестени данъци, посочи премиерът. Той заяви при откриването на провеждащото се в София заседание на Съвета на ПЕС, че България иска да види Европейския съюз по-силен, да решава проблемите на всеки един гражданин и че въпросът е как да го направим по-конкурентоспособен и как пазарната икономика да бъде работеща за всички, а не само за хората на капитала.

Канцлерът на Австрия Алфред Гусенбауер направи паралел между модерното и старомодното в политиката. По думите му е много старомодно виждането, че висшето образование трябва да се ограничава само до една елитна група в обществото.

Старомодно е да се либерализира икономиката в интерес на корпорациите и бизнеса, защото това води до намаляване на участието на хората в икономиката, а така се стига до обезверяване, недоволство и социални сътресения в нашите общества, посочи Алфред Гусенбауер.

Модерните политикиизискват гъвкавост и либерализация в интерес на двете страни - и на бизнеса, и на хората на наемния труд, подчерта той. „Борим се за нова силна Европа, която не е бюрократична, не се ограничава само до елитите, а се превръща в Европа на хората, на обикновените хора, заяви Алфред Гусенбауер.

Премиерът Станишев изтъкна, че трябва още много да се направи, за да може България да стане по-модерна страна, в която не само се осигурява икономически растеж, но и се възстановява чувството за справедливост и чувството за държавност на хората, пострадали от прехода. „Очакват ни много изпитания, но с натрупания опит , с подкрепата на приятелите, с постоянния диалог с различни съсловия в обществото, неправителствени организации, синдикати и работодатели сме сигурни че ще можем да осигурим по-добро бъдеще на България като ефективен член на ЕС"