Заместник-председателят на групата на Партията на европейските социалисти в Европейския парламент Робърт Гьобелс изрази надежда в европарламента да има поне 7 депутати социалисти от България след изборите на 20 май у нас, предаде БТА.

Гьобелс, който е на работно посещение у нас, направи изявлението днес преди откриването на кръгла маса "Европа на силен икономически растеж - политика на европейските социалисти".

В момента ЕП е много по-важен от националните парламенти на страните от ЕС, две трети от законите, които се гласуват в тях са в следствие от европейските закони, посочи Гьобелс.

Депутатите, излъчени от българските избиратели, ще бъдат законодатели за цяла Европа каза гостът и допълни, че макар, че българските представители в ЕП не са многобройни, то всеки отделен глас е от значение при гласуванията в европарламента.

Като пример той посочи Люксембург, която има само 6 депутати в ЕП, а два пъти неин политик е бил начело на ЕК. По думите му това говори, че депутатите от по-малките страни могат да оказват сериозно влияние върху политиката на ЕС.

Водачът на листата на коалиция "Платформа Европейски социалисти" Кристиан Вигенин каза, че един от приоритетите на ПЕС е Европа да бъде по-социална, по солидарна и да бъде ориентирана към отделния човек.