Имало ли е вмешателство от страна на управляващите в митническите проверки на определени фирми по време на управлението на ГЕРБ, продължи да бистри парламентарната комисия, известна като "Мишо Бирата".

На днешното заседание беше изслушан уволненият на два пъти служител на ИА "Митници" Иван Манев, който разказа повече за проверките във фабриката за бира на Михаил Михов - Мишо Бирата.

Танев е уволнен малко след първата проверка на фабриката. Скандалният запис между бившия премиер Бойко Борисов и бившия шеф на митниците Ваньо Танев се състои малко след втория случай, при който митничари влизат във фабриката на покойния Михов.

При въпросната проверка е установено, че фабриката прилича на "разграден двор", разказа Манев и призна, че недоумява как изобщо тя е получила лиценз. Липсвали измервателни уреди и дневници за складова наличност, както и заграждения и други най-различни документации.
В счетоводството на фирмата във Варна е намерен рецептурник, в който е описано как да се произведе етилов алкохол от старата бира, което е напълно забранено, обясни Манев.
В двора на фабриката в Мездра пък е намерена тетрадка с подробни данни за количеството и градусите на произведения алкохол.

На третия ден след тази проверка Манев бил уведомен, че "няма нужда да присъства" на следващата проверка. Малко по-късно той е и уволнен, а същата съдба сполетява и неговия колега Кирил Миланов, с когото са били координатори.

Още при първата проверка по случая е имало вмешателство от страна на управляващите, изказа позиция Манев в отговор на въпрос от председателя на комисията Йордан Цонев каква е неговата оценка на изтеклия запис на разговор между Борисов и Танов. За това несъмнено според Манев говори цитата "обади ми се пак", произнесен от Борисов.

Фирмата е избрана за проверка след анализ на постъпленията от акциз. Те били в минимални размери, което според митничарите не били реално и с оглед рекламната кампания на фирмата, която се въртяла в този момент.

Манев обжалва своето уволнение и печели делото на три инстанции, като след 4 години най-после е възстановен на работа. Само дни по-късно той отново е уволнен, този път с мотив, че няма диплома за висше образование. Второто уволнение също се обжалва и вече е спечелено на първа инстанция, коментира Манев.

Той попита ще потърси ли някой отговорност от Ваньо Танов за факта, че сега държавата трябва да му изплати пропуснатите заплати и пенсионни осигуровки от джоба на всеки един данъкоплатец.

Стана ясно още, че комисията ще извика за изслушване и самия Танов. Това предложение направи председателят на комисията Йордан Цонев. Възможно е Танов да бъде привикан още на следващото заседание, което вероятно ще бъде последно.