Действащите през 2019 г. данъци за леките моторни превозни средства в София са най-ниските. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова при представянето на Наредбата за определяне на размера на местните данъци на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС).

По думите й предложението за промяна на местните данъци е в пълно съответствие - подобряване качеството на въздуха в столицата. Фандъкова очаква приходите от увеличението на местните данъци да бъде около 18 млн. лв. повече, които да бъдат насочени в развитието на градския транспорт.

БСП иска създаването на общинско предприятие за чистота

БСП иска създаването на общинско предприятие за чистота

Социалистите не виждат аргументи за повишаване на местните данъци

Допълнителните средства от увеличаване на таксата за покупко-продажба при имот (данък за придобиване на имущество) ще бъдат вложени в ремонт на кварталните улици.

Кметицата изтъкна, че не е било позволено вдигането на местните данъци в най-тежка финансова криза, но въпреки това развитието на града продължило. Сега тя предлага промени в данъците с две конкретни цели - подобряване качеството на въздуха и повече средства за работа в кварталите.

Фандъкова призова всички политически сили в общинския съвет за подкрепа и за конструктивен дебат с аргумент, че всяко вдигане на данъците е непопулярна мярка, която не носи дивиденти в краткосрочен план и не прави "по-симпатични" общинските съветници. Целите, които са поставени обаче, били очаквани от всички хора.

Увеличават данъците на колите и върху имотните сделки в София

Увеличават данъците на колите и върху имотните сделки в София

Според Фандъкова, който замърсява трябва да плаща повече