Нямам намерение да се включа в кандидат-президентска кампания. Това обяви в интервю за предаването „Здравей, България” на Нова телевизия столичният кмет Йорданка Фандъкова, запитана дали ще се кандидатира за президентския пост.

Относно скандала с обществената поръчка за спирките, Фандъкова подчерта, че с бързата си реакция са показали, че е недопустимо да се накърнява общественото доверие. Тя подчерта, че именно от работата им зависи доверието на хората. Публичните личности трябвало да са готови да носят отговорност.

Кметицата обясни, че е поискала оставките на „Центъра за градска мобилност”, защото именно това са хората, които са ръководили провеждането на обществената поръчка. По думите й не можело да се твърди, че има злоупотреба, защото проверките още не са приключили. Имало обаче накърнено доверие и липса на адекватно обяснение. Това е и причината да поиска оставките в центъра.

Припомняме, че вчера цялото ръководство на Центъра за градска мобилност подаде оставки. Те бяха предшествани от оставките на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов и депутатката от ГЕРБ Ирена Коцева. Имената им бяха замесени в скандал със сделка за ремонт на 60 спирки. Сделката е за стотици хиляди левове. Експерти смятат, че договорената цена е два пъти по-висока от необходимата.

Йорданка Фандъкова увери, че постоянно се правят текущи проверки, както и такива по сигнали, върху работата на общински структури. Проверката на Центъра за градска мобилност е дадена на Агенцията за финансова инспекция, а резултатите щели да бъдат оповестени публично.

Фандъкова е категорична, че работата на Центъра за градска мобилност става все по-публична. Всичко е качено в сайта им в профил на купувача. Там можели да се видят и параметрите на поръчката.

Резултатите от плановите проверки, които текат в момента, също щели да се представят публично. Йорданка Фандъкова коментира, че отговорността винаги е лична. По отношение на качеството винаги имало майстори, които не работят добре. Самата тя била санкционирала фирма за недобро изпълнение с над половин милион лева.

За борба със злоупотребите бил необходим постоянен контрол, категорична е градоначалничката.