Ще поискам от правителството да ни бъде прехвърлена собствеността върху Борисовата градина, за да може да инвестираме по-интензивно в този най-голям за София и много знаков обект.

Това заяви кметът Йорданка Фандъкова при инспекцията на ремонтните дейности в парк „Гео Милев."

Тя подчерта, че вече е удвоена охраната от страна МВР и общинска полиция, за да се избегнат нещастните случаи в парковете, като този на убитото момиче в Борисовата градина.

По думите й Борисовата градина не е общинска собственост, но тя се е разпоредила да бъде включена централната алея в проекта за осветление и наблюдение, който в момента се изпълнява.

Специалистите трябва да кажат къде е възможно и къде има смисъл да се изгражда наблюдение и осветление, защото това трябва да е ефективно, а не само да се изгради, уточни Фандъкова, цитирана от БиТиВи.

Според нея искането да се прехвърли собствеността на Борисовата градина цели да има ясен собственик. На въпрос дали това действие няма да бъде в твърде голяма финансова тежест на общината тя посочи, че ще се търсят публично-частни партньорства за многото обекти, които работят в момента в парка.

Столичният градоначалник каза, че в момента има доста неизяснени моменти със собствеността. Формиран е екип, който работи за изясняване на собствеността във всеки обект. "Амбицията на общината е да намери правилен юридически фокус, за да се върне всичко, което е загубено", заключи Фандъкова.