Скандалът с "Апартамент гейт" е голям, но аз все още си мисля, че това е повърхността на айсберга, заяви пред bTV финансистът Димитър Иванов.

Според него, той е идентификацията на мизерията на българския политически елит.

Валери Симеонов се кани да съди телевизия и автор на сигнал срещу него

Валери Симеонов се кани да съди телевизия и автор на сигнал срещу него

Бил подтикнат да подаде оставка като вицепремиер

"Не може 30 години страната ни да е на последно място в ЕС по жизнен стандарт, а стандартът на управляващите да се е вдигнал десетки пъти", коментира той.

Скандалът не може да е само политически, а трябва да се изрази със законодателни мерки, със спазване на законодателството в областта на борбата с престъпленията, във финансовата система, с прането на пари, каза още финансистът.

"Апартамент гейт" погълна и Каракачанов

"Апартамент гейт" погълна и Каракачанов

Вицепремиерът е купил жилище в квартал "Възраждане" на занижени цени

Според Иванов, който се опитва да минава по тангентата само на вътрешнополитически проблеми, няма да бъде успешен в европейската кампания. "Ние в момента какво правим - ЕС не е някаква стагнираща институция, той се променя, той се променя във всеки един мандат на днешна Европа", обясни Иванов.

Според него днешния ЕС стои пред четири огромни, фундаментални проблема, той е разкъсан и фрагментиран - Брекзит е едно начало.

"И тези четири огромни проблема са следните - първо дали и как ЕС трябва да преориентира своята икономическа политика, директно го видяхме този проблем, свързан с пакета "Мобилност", коментира още Димитър Иванов.

Росен Желязков не счита битката срещу пакет "Мобилност" за загубена

Росен Желязков не счита битката срещу пакет "Мобилност" за загубена

България е имала ясна позиция от самото анонсиране на промените през 2016 г

Другите проблеми са свързани с това как да комбинираме своите икономически цели, с целите на своята европейска сигурност. Ние имаме икономически интереси в ЕС, обаче ни се налага да слагаме санкции на страни, които могат да задоволят тези икономически интереси, смята финансистът.

Според него на трето място е проблемът как да се предпази ЕС да стане икономически пленник на американските външнополитически приоритети.

"И на четвърто място, може би най-важното - по какъв нов конституционен модел да се преориентира в своето развитие ЕС? Пълно мълчание в тази кампания от всички политически групи в България по тези основни четири фундаментални проблема", допълни финансистът.