Бившият вицепремиер и лидер на НФСБ Валери Симеонов се закани да съди както bTV, така и автора на сигнала до прокуратурата за имотите, закупени от неговата фирма СКАТ преди да се впусне в политиката. Това заяви самият Симеонов пред bTV като доста настойчиво се възползва от "право на отговор по Закона за радио и телевизия".

"Не знам дали е започнала проверка от прокуратурата - никой не ме е търсил. Сигурен съм, че ще свършат работа. Проверката е по сигнал. Лицето, което е подало сигнала ще бъде осъдено. Там се изказват лъжи", заяви Симеонов и допълни: "Подготвям дело срещу bTV и ще изискам суровия материал".

Блок върху общинска земя: Продадена е, докато Симеонов е шеф на общински съвет

Блок върху общинска земя: Продадена е, докато Симеонов е шеф на общински съвет

Вместо бъдеща централа на кабелната телевизия, върху имота се издига жилищна сграда

Съпредседателят на патриотите в парламента отрича да е в конфликт на интереси. Според неговите обяснения, бил поискал община Бургас да му продаде имот, в съсобственост с неговата фирма, на тройно завишена цена от 930 евро на квадратен метър. Според обясненията му, искал там да строи централа на своята телевизия, но 10 г. докато нямали финансови средства за строежа, той закупил два други имота и си решил проблема с централата.

След 10 г. в съдружие с Мартин Дяков построили жилищна кооперация на същия този терен, който настоял община Бургас да му продаде на по-висока цена и така си върнал инвестицията в закупената земя на по-висока цена, обясни Симеонов.

Като мотив още преди десетилетие да иска да закупи земя на по-висока цена Симеонов обясни, че е знаел, че когато влезе в политиката, ще бъде проверяван. "Всичко това е направено, защото съм знаел че ще бъда подложен на клевети", обясни той.

Терасата на Каракачанов е дребна сметка, според Валери Симеонов

Терасата на Каракачанов е дребна сметка, според Валери Симеонов

По думите му не трябвало да се хиперболизира и фаворизира скандала

"Искам да свърши проверката, за да се добера до името на подалия сигнала. Ние сме собственици на общинска земя, а дворът наоколо е на общината. Закупил съм го (имота) от частни лица, а общината държи двора наоколо. Такива сделки по около 1000 на година във всяка община - за приключване на съсобственост", обясни Симеонов.

Финансистът Димитър Иванов: "Апартамент гейт" е повърхността на айсберга

Финансистът Димитър Иванов: "Апартамент гейт" е повърхността на айсберга

ЕС стои пред четири проблема, той е разкъсан и фрагментиран - Брекзит е едно начало

Той издаде препоръка на журналистите: "Недейте да ровите там, където няма нищо. Закупувам терен, в който съм съсобственик. Общината извършва по 1000 такива сделки на година, продава ги на много по-ниски цени. В центъра на Бургас в същото време терен се продава на 330 евро на кв. метър. Намесил съм се не в самата оценка, а в това да бъде надута. Общината няма по-изгодна сделка, а за нас няма по-изгодна цена", заяви Симеонов.

Запитан защо е постъпил така, той отговори: "Икономически няма логика, има политическа логика".

Проверяват Валери Симеонов и "Скат" за евтини имоти
Обновена

Проверяват Валери Симеонов и "Скат" за евтини имоти

Още един политик и партия влезе в "Апартамент гейт"

В своя защита Симеонов си позволи дори да покаже снимка на черква, изградена с фирмата, с която са строили жилищната сграда върху терена на телевизията.

В коментар за останалите оставки в правителството по "Апартамент гейт", Симеонов каза: "Въпросът е към оставкаджията". Запитан кой е "оставкаджията", Симеонов не поиска да каже кой е той. "Когато говоря за конкретни фактори не говоря с недомлъвки. Кой е човекът - той е един", каза бившият вицепремиер.

На въпрос: "Вашата оставка по такъв начин ли е била поискана", той отговори: "В общи линии - да. Не бях притиснат, но когато не получаваш подкрепа от своите партньори - не исках да тежа като воденичен камък".

Запитан дали си общува с премиера Бойко Борисов, Симеонов отговори: "Не е имало коалиционен съвет - как да общувам. Нашата коалиция е за изпълнение на програмата за управление, под тази програма сме си сложили подписа. Динамиката е голяма, не остава време да си общуваме".

Относно проверката на имотите на министъра на туризма Николина Ангелкова, Симеонов каза: "Може да се пусне госпожата в отпуск докато продължава проверката по примера на Георгиев (шефа на КПКОНПИ)".

Ангелкова отговори задочно на Симеонов за имота си в "Драгалевци"

Ангелкова отговори задочно на Симеонов за имота си в "Драгалевци"

Във Фейсбук тя заяви, че той е купен на пазарна цена

По време на разговора Валери Симеонов се самоизтъкна като защитник на паметта за арменския геноцид пред водещия Антон Хекимян, който има арменски произход и го нарече "арменски постановчик". Хекимян отвърна, че може да има арменска кръв, но е "български постановчик".

В това време Валери Симеонов измъкна от джоба си един орден и го показа. Сам заяви, че е лауреат на Ордена на честта на арменския парламент.

Готварска книга на канибали бил арменския геноцид, отсече Симеонов

Готварска книга на канибали бил арменския геноцид, отсече Симеонов

Милион са прокудени от домовете си

Досега скандалът с апартаментите на властта струва оставките на:

- Цветан Цветанов от парламента;

- Цецка Цачева като правосъден министър;

- зам.-министър Ваня Колева;

- зам.-министър Красимир Първанов;

- Делян Добрев като народен представител;

- зам. областния управител на София Томи Николов;

- оставка подаде и зам.-министър Александър Манолев

От ГЕРБ подадоха оставката и на кмета на Созопол Панайот Рейзи, но той отказа засега да се оттгели от кметското място и само напусна партията. По-късно съдът го отстрани от поста.

Освен това се водят проверки срещу шефа на Антикорупционната агенция Пламен Георгиев, сина на директора на Националната следствена служба (НСлС) Борислав Сарафов и на съпругата на председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Социалистът Крум Зарков също ще бъде обект на проверки от КПКОНПИ и НАП. Според публикации Зарков купил жилище в центъра на София за 1 107 евро за кв. метър.