Българският военноморски флот също има готовност за реакция, ако бежанският поток се измести към акваторията на Черно море. Това увери в интервю за БНР началникът на отбраната генерал-лейтенант Константин Попов.

Той анонсира, че в началото на следващия месец ще се проведе съвместно учение между „Гранична полиция” и Военноморския ни флот в района на Варна. Попов подчерта, че Черно море е малко по-особено, има своите особености и условията не са толкова добри за корабоплаване и леки корабчета, които транспортират бежанци.

Попов посочи, че армията ще бъде въоръжена на границата. Той подчерта, че е създадена необходимата система за командване и управление. Българският войник щял да изпълнява заповедите и разпорежданията на българския офицер. Щяло да има и съвместни центрове, където ръководителите на съответните структури ще стоят и заедно ще взимат решения. Решенията трябвало да отговорят най-добре на конкретната ситуация.

Относно приемането на проекта за инвестиционен разход на многоцелеви самолет в Съвета по отбрана, Константин Попов го определи като много решителна и важна първа стъпка. По мнението му проектът бил разработен много добре. Едва след като бъде финансово осигурен и приет на Министерския съвет и Народното събрание, щяло да започне реалната процедура по придобиване.

Попов подчерта, че в динамичната обстановка около нас обществото ни се нуждае все повече от добра армия.