От първи януари 2007 година Франция ще отвори трудовия си пазар за българи и румънци в известен брой сектори, в които има търсене на работна ръка, предаде БТА.

Това съобщи френският делегиран министър по европейските въпроси Катрин Колона след срещата си с министър Меглена Кунева.

Френският трудов пазар ще бъде отворен за 52 сектора в области като земеделие, стройтелство, хотелиерство.

След срещата си с министъра по европейските въпроси Меглена Кунева Колона подчерта, че решението за отварянето на френския трудов пазар се бави и заради необходимостта от работна ръка. Взехме решение, което смятам за важно и за израз на доверие. Още от 1 януари 2007 година френският трудов пазар ще е отворен за работници от България и Румъния в 52 сектора, сред които земеделие, строителство и хотелиерство. Радвам се на добрите отзиви за това решение, което е различно спрямо останалите осем държави от Централна и Източна Европа, за които отварянето на френския трудов пазар стана две години след присъединяването им.

Делегираният френски министър по европейските въпроси коментира още, че решението на България да закрие трети и четвърти енергоблокове на АЕЦ "Козлодуй" е пряко свързано с присъединяването на страната ни към ЕС след месец.

Катрин Колона припомни, че френска компания ще участва в строителството на АЕЦ "Белене".

За срещата си с президента Георги Първанов Колона каза, че е била обсъдена нуждата от продължаване на реформата в правосъдната система, борбата с трафика на хора и прането на пари, административната реформа, и след приемането на България в ЕС.

За да се интегрира успешно една нова страна членка, тя трябва непрекъснато да се доказва. Учихме се досега, ще продължим да се учим и занапред, заяви министър-председателят Сергей Станишев пред френския министър по европейските въпроси Катрин Колона.

Премиерът благодари за последователната подкрепа на Франция в процеса на присъединяването ни към Европейския съюз. Той подчерта, че оценява високо политическото мислене на френските политици, както и факта, че френският парламент е единственият, ратифицирал Договора за присъединяване на България и Румъния към ЕС с пълно единодушие.

Пътят беше дълъг, но България успя да извърши необходимите реформи. Чест беше за Франция, че беше с вас и ще е чест за нея да остане с вас и след 1 януари, отговори министър Колона. Тя изрази желанието на страната си да продължи да си сътрудничи с България и след приемането ни в ЕС в областта на правосъдието и вътрешните работи, икономиката и усвояването на европейските фондове.

Контактите между България и Франция са активни и се надявам след членството на България в ЕС сътрудничеството между двете страни да прерасне в стратегическо, каза министър-председателят Сергей Станишев.

Той изрази очакванията си наред с политическото да се развива и икономическото сътрудничество, като поясни, че Франция е водещ политически партньор за страната ни, но е едва на 14-то място по инвестиции. Министър Колона изказа убедеността си, че с влизането на България в ЕС предстои и разширяването на икономическите контакти между двете държави. Ще има по-голям икономически обмен след като сме в едно семейство, увери го тя.

Сергей Станишев запозна госта си с виждането на България за ролята й в ЕС като изтъкна областите, в които България може да бъде полезна на ЕС. Той посочи, че по отношение на политиката към Западните Балкани България може да допринесе за гарантирането на икономическата стабилност, политическите реформи и европейската перспектива на района и добави, че страната ни може да бъде полезна и с политиката си в района на Черно море.

Премиерът изрази мнението си, че след приключването на петото разширяване ЕС трябва да се концентрира върху вътрешната си кохерентност и засегна въпроса за Европейската конституция. Двамата политици се обединиха около становището, че е необходимо да се гарантират основните параметри на Конституцията и да се изработят нови политики в областта на сигурността, правосъдието и вътрешните работи и интеграцията.

Сергей Станишев благодари на своята гостенка за изразяваната от Франция ясна позиция по отношение на случая с българските медици в Либия и подчерта, че страната ни високо оценява хуманитарната помощ, предоставена от Париж за заразените деца.