Премиерът Борисов се разсърди на парламентарен репортер, задал му въпрос, свързан със статията на френския вестник „Монд" за България.

В материала, посветен на ситуацията у нас и на Алексей Петров, изданието описва Борисов, като човек, който се мисли за Елиот Нес и има нужда от Ал Капоне.

За него това е Алексей Петров. В България са примесени сянка и светлина, частни и публични интереси, неофициални и официални власти, пише „Монд".

Вестникът цитира думи на Петров, че Борисов е принадлежал към конкурентни сиви структури в охранителния бизнес и събирането на дългове.

Алексей Петров разказва пред френските журналисти, че в началото на 90-те години стотици бивши агенти и военни преминали в охранителния и застрахователния бизнес. Тяхното CV бяха юмруците им, структурите им - подмолни. Затова беше трудно да се различат покровителите от рекетьорите. Понякога те бяха едни и същи лица. Бандитът винаги е конкурент, заявява Петров.

"Аз правех силно, а не силово застраховане", твърди бизнесменът. "Аз участвах в създаването на групи за самоотбрана, за да защитаваме обикновените хора, защото полицията не правеше нищо", добавя още той пред „Монд".

Изданието описва и настоящият български премиер, определяйки че и той като Петров има нетипично минало - "бивш пожарникар, той беше охранител на бившия комунистически лидер Тодор Живков, след това главен секретар на МВР. Избран е за кмет на София и създава партията ГЕРБ, която печели парламентарните избори през 2009 г. с обещание да изкорени тежката престъпност".

Помолен в кулоарите на парламента да коментира именно думите на Петров, премиерът Борисов разсърден отказа, заявявайки, цитиран от БГНЕС, че не го интересува и няма да коментира арестанти.

(Припомняме, Алексей Петров вече не е арестант, като съдът отмени и мярката му „домашен арест".)

В статията си „Монд" коментира, че навремето Брюксел е мъркал от удовлетворение (при влизането на България в ЕС, бел.ред.).

Накрая, констатира изданието, 3 години след влизането на страната в ЕС, там са наясно с рекета, корупцията, прането на пари.

Представян за куче в това блато на престъпността, образувало се след падането на комунизма, Петров е третиран като обикновен престъпник.

Вестникът отбелязва, че в началото на 2010 г. американският посланик в София оценява империята на Петров (таксита, застраховки, проституция) на стотици милиони долара, според телеграма, до която се е добрал сайтът Уикилийкс.

Следват дълги и мъчителни месеци в затвора. След това правосъдието изпада в безтегловност, констатира „Монд".

Френските журналисти „са впечатлени" и от чувството за хумор на Петров, като отбелязват още в началото на статията, как той ги посрещнал в дома си, „разположен във височините над София", криейки лицето си зад картонена маска, изобразяваща лицето на българския премиер Бойко Борисов.