Предложението на френското председателство на ЕС за урегулиране на казуса с Република Северна Македония (вдигане на ветото от България за начало на преговори на РСМ с ЕС) доведе отново до нажежаване на страстите в Народното събрание.

Държавна измяна. В това директно обвини Костадин Костадинов съпредседателят на "градската десница" Христо Иванов. Причината - предложения от него по темата с РСМ, направени по време на председателския съвет в НС, свикан сутринта. 

Кирил Петков: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци

Кирил Петков: Маските паднаха, омръзна ми от страхливци

Той се надява в най-скоро време НС да вземе решение по темата за РСМ

"Днес в синхрон с евроатлантическите ценности ДБ, ДПС, БСП, ГЕРБ и ПП настояват още днес темата Македония да мине през комисия по външна политика, а една от партиите иска включително до обяд да бъде взето решение от Народното събрание и това да бъде обявено от министър-председателя Петков", алармира Цончо Ганев.

Той разказа и че Христо Иванов е провел разговори тази сутрин "не точно с председателството, а с посланика", като сам заявил, че е знаел, че не трябва да води такива разговори. Цончо Ганев подчерта, че е недопустимо партиен лидер да изземва функциите на Министерския съвет и на МВнР.

Идеята на "Демократична България" пък била силно подкрепена от Движението за права и свободи (ДПС). "За да е пълна подигравката, в съзвучие с това, което искат ДБ, ДПС категорично ги подкрепи и заяви, че комисията трябва да бъде свикана следобед, да вземе решение и утре да има извънредна точка в дневния ред, за да може новата коалиция да вдигне ветото спрямо Македония", каза Ганев.

"За нас това е държавна измяна. Няма как председател на парламентарна група, дори министър, да води преговори без мандат с представители на чужда държава. Това се нарича чужда държава. Представете си, ако това беше станало с някой друг посланик. Защото всеки посланик има еднакъв статут, без значение дали е американски, френски, руски или турски. И това е статут на представител на чужда държава", остър бе на свой ред Костадин Костадинов.

"Това показва прегръдката между ДПС и ДБ. Това показва добрите проектокоалиционни връзки между тях", съзря и по-дълбоки отношения между двете партии лидерът на "Възраждане".

"Абсолютни малоумщини". Така окачестви обвиненията на "Възраждане" минути след брифинга на партията съпредседателят на ДБ Христо Иванов. "Знам, че те искат разрешение от Митрофанова и само така си представят нещата. Това, което исках да изясня, е как френското председателство планира да организира работата си, защото ни е нужна информация как да взимаме решения в Брюксел. Това е елементарна координация, хоризонтална", обясни Иванов

"Когато се взима важно решение за нашите национални интереси, такова, каквото е Македония, на база на предложената от френското председателство формула, за която всички са съгласни, че е добра и за което имаме шанс още броени часове, е нормално и въпрос на елементарна политическа отговорност да поддържаме комуникация с френското председателство на Европейския, наш съюз", каза той.

"Естествено, че съм го направил това, защото се грижа за нашите национални интереси. Няма да се обадя на Митрофанова да я питам как да остане Македония по-дълго в орбитата на Кремъл и Белград", добави съпредседателят на ДБ.

Иванов подчерта - нямало място за съмнение, че френското предложение е било много добро за България. "Ако някой все още се съмнява, да вярва не на нас, да вярва на лидера на опозицията в РСМ (ВМРО-ДПМНЕ), който каза, че това предложение е равнозначно на българизация на Македония. Той го казва, не аз", допълни Иванов.