Премиерът Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел дойдоха в Народното събрание за редовния блицконрол. Наложи им се да отговарят на критиките на опозицията.

Досега и в следващите месеци не се предвижда промяна в режима за съхранение на отработено ядрено гориво. Това заяви премиерът Николай Денков по време на блицконрола. Обсъжда се с Франция, Финландия каква е възможната технология за дългосрочно съхранение на ядрени отпадъци.

От "Възраждане" се заядоха с него, след като ходи толкова често в Украйна, защо не е поставил темата именно там да се съхранява нашето отработено ядрено гориво. Украинците нямало да го усетят, според Йордан Тодоров. Какво да ви отговарям, репликира Николай Денков на този въпрос.

Корнелия Нинова пък захапа външния министър Мария Габриел за успешното депортиране на престъпници. Превръщате България в някаква наказателна колония, в която Европа връща престъпници, опасява се лидерът на БСП. Корнелия Нинова я обвини, че е отстъпила от националния интерес и е позволила частичен Шенген. Мария Габриел обеща да провери дали у нас се връщат престъпници, но темата била в компетенциите на МВР. Тя постави акцент върху участието на "Фронтекс". Габриел не се съгласи, че сме се провалили за Шенген и заяви, че 12 години не сме допускани до шенгенското пространство.

"Фронтекс" праща още стотици служители по границата ни

"Фронтекс" праща още стотици служители по границата ни

Европейската агенция ни подкрепя и за сухопътен Шенген

За Тошко Йорданов външният министър се държала като сапун, който се пързаля в банята и подкрепи притесненията на Нинова.

Габриел каза, че се стреми България да бъде надежден партньор на ЕС, който отстоява позициите си.

Независимият депутат Радостин Василев се заинтересува от борбата с корупцията. Корупцията се бори с работеща съдебна система, каза Николай Денков.

Христо Гаджев пък поиска обяснение защо се бави помощта за Украйна. Николай Денков увери кратко: "Ще свършим работа." Центровете за бежанци са запълнени на 54%, стана ясно още от коментара на премиера, а преди 2 месеца са били на 70%.

Борислав Гуцанов посъветва Денков да се занимава с химия и да остави енергетиката.

Продължаваме преговорите с Турция за това дали да се предоговорят условията по договора с "Боташ" или той да бъде прекратен. Договорът бе сключен по време на служебния кабинет, като "Булгаргаз" за срок от 13 години даде достъп на България до турската газопреносна мрежа и до пет от седемте терминала в южната ни съседка. След това обаче се появиха притеснения относно условията и дългия период. 

По отношение на Мариците внасяме ток, защото се лъжеше, че трябва да разчитаме на енергия от въглища, заяви премиерът акад. Николай Денков.

Държавната лаборатория на "Капитан Андреево" заработи
Обновена

Държавната лаборатория на "Капитан Андреево" заработи

Това е решителна стъпка за връщането на контрола на нашите граници в ръцете на държавата