Държавната лаборатория за пестициди на "Капитан Андреево" бе официално открита, съобщават от правителствената пресслужба. Чрез нея ще се осигури контрол на храните, влизащи в страната.

Стойността на инвестицията е 2 млн. лв. Средствата са осигурени от държавния бюджет. С пускането на лабораторията окончателно се утвърждава държавният контрол върху храните, които влизат в България.

На откриването присъства и премиерът Николай Денков. Той посочи, че се прави решителна стъпка за връщането на контрола на нашите граници в ръцете на държавата.

По думите му част от действията са свързани със съдебни решения, които не можем да се променят. Надяваме се в обозримо бъдеще да бъде върнат контролът върху товарната и разтоварната дейност. Ясно е, че тя рискова и е важно държавата да си върне този контрол, допълни Денков.

Николай Денков изтъкна сериозните ползи за държавата и хората. Той посочи, че се осигуряват плодове и зеленчуци за нашите деца, за нашите граждани, които са безопасни и които няма да навредят на тяхното здраве.

Според него същевременно се премахва и възможността за нелоялна конкуренция от производители от трети държави, които могат да използват пестициди и хербициди, забранени в Европейския съюз. По думите му се елиминира и възможността заради занижен контрол в България да влизат забранени стоки.

Работим по това да осигурим рентгенови машини, с които да можем да проверяваме всички камиони максимално бързо, за да сме сигурни, че през тях не влизат рискови стоки и в тях не се крият мигранти, допълни премиерът.

Припомняме, че до сега не можеше да бъдат изследвани проби за целите на официалния фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево", тъй като след дълги съдебни спорове държавата прекрати договора си с частната лаборатория, която години наред имаше монопол на тази дейност на границата.

Пробите, взимани от инспекторите на БАБХ на граничния пункт, се превозваха до София, където се изследват в държавната лаборатория. Това обаче забавя процеса.

Държавната лаборатория на "Капитан Андреево" заработва до края на месеца

Държавната лаборатория на "Капитан Андреево" заработва до края на месеца

Вече вече са приключили ремонтните дейности на сградата