От април месец тече кампания срещу фирмата ми, за да се изземе бизнесът ми. Това заяви Васил Димитров, собственик на "Евро Лаб", пред антикорупционната комисия в парламента, която се зае с казуса за проверките на ГКПП "Капитан Андреево".

Проверките на институциите показали, че няма нарушения в дейността му. Според него именно в работата на институциите имало пропуски. Всички проверки започнаха след посещението на Кирил Петков на 1 април, каза Димитров. Самият той каза, че ежегодно е проверяван. Проверки са му правени от НАП, както и от ЕК. Няма установени нарушения.

Фирмата му има договори с над 700 международни фирми.

Васил Димитров сподели, че му се е обадил олигарх. Кой не каза, защото се страхувал за живота си. Щял да признае - "където трябва". Разкри обаче, че му било казано, че трябва да продаде бизнеса си на определена цена и ако не го направи - щял да види как цялата държава ще е срещу него. В последствие започнали държавните проверки, стана ясно от изслушването му.

Отнема ми се възможността да работя, каза Васил Димитров. В момента аз съм един статист, обясни той за работата си на границата. Дейността се изземва, бизнесът ми се изземва, подчерта собственик на "Евро Лаб".

Той недоумява кое налага неговата лаборатория да не работи, попита Димитров.

В момента, по думите му, държавата хаби огромен ресурс след затварянето на дейността му. Освен това в държавната лаборатория изследванията са по-скъпи, отколкото в неговата компания.

Според него ще има доста унищожена храна. Около 1000 камиона чакат да минат проверка. Затова и прогнозира продоволствена криза. Стана ясно, че Димитров не познава Таки.

ПП иска пълна проверка на ГКПП "Капитан Андреево"

ПП иска пълна проверка на ГКПП "Капитан Андреево"

Имат сведения за системен подход за ограничаване контрола на пункта

Христо Даскалов, изпълнителен директор на БАБХ, обясни, че служителите, подписали договора с "Евро Лаб", сега са тежко болни. Набързо подписали договора. Издадените от него заповеди са легитимни, по мнението му. Той пък получил "неприлично предложение",както той се изрази, да стои по-далеч от границата и да не си пъха носа. Контролът по границата в момента не е нарушен, по думите му. Имало временни затруднения, които щели да бъдат разрешени. Даскалов отрече да е предприемал стъпки за изземване на бизнеса на " Евро Лаб". За предлагания му подкуп той е бил в ДАНС и ГДБОП.

Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов заяви, че граничният контрол е критичен. За миналата година са преминали стоки през пункта, свързващ Европа и Азия за 6 милиарда лева. Той видя несъответствие в процедурата по избор на изпълнителя. Това е един от най-натоварените пунктове, изтъкна Христанов. Преди контролът от БАБХ не е бил адекватен, според него. Нямало план Б ,ако "Евро Лаб" се откаже да изпълнява дейността си. Той изтъкна като голям проблем липсата на видеонаблюдение на местата, където се извършва проверката. Няма да бъде слагана нова фирма, изтъкна Христанов. Целта там е да бъде установен надежден контрол, допълни той.

Заместник-министърът е разговарял по темата от време на време с премиера Кирил Петков. Върху нас никой не е оказвал натиск, нито ще оказва натиск, увери той. Когато държавните органи установили, че няма камери на местата, където се правят проверките, изпитали безпокойство. Имало притеснително поведени и на служители. Христанов е поискал постоянно полицейско присъствие на място, за да работят спокойно служителите. Това не е курник, това е граничен пункт, поясни той. Заради страх за безопасността му сигнализирал НСО и ДАНС.

Любомир Николов, зам.-директор на ГДБОП, посочи, че службата е съдействала да се установи имало ли е записващи устройства на граничния пункт. Там антимафиотите са проверили камерите. Оказало се ,че камерите не работят и няма записващо устройство, на което да се съхранява информация.

Задържаха 1 тон препарати за растителна защита на Капитан Андреево

Задържаха 1 тон препарати за растителна защита на Капитан Андреево

Стойността на препаратите се оценява на 78 300 лева

Припомняме, че фитосанитарният контрол на влизащи в страната плодове и зеленчуци от Турция предизвика хаос и огромни опашки на ГКПП "Капитан Андреево". Според зам.-министъра на земеделието Иван Христанов натовареният трафик на пункта е причинен от саботаж от страна на частен оператор, отказал да изпълнява договорните си задължения. Проблемът бил, че над 10 години операторът бил само един, като се предприемат действия за прекратяване на монопола му. Беше оповестено, че на "Капитан Андреево" ще бъде разкрита държавна лаборатория, за която ще бъде закупено необходимото оборудване.

По-рано Иван Христанов съобщи, че е бил предложен подкуп на новоназначения изпълнителен директор на БАБХ Христо Даскалов. Случаят е от 19 януари, но подробности по него не бяха дадени.

Допълнително депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков оповести, че е имало и ново предложение за подкуп от същата фирма - този път в размер на 6 млн. лв. годишно. Предложението е било отправено чрез друг посредник - бивш депутат.

В началото на април пък премиерът Кирил Петков при проверка на пункта заяви, че единственият начин продукцията на българските производители да бъде защитена от нерегламентиран внос, е да има работещ механизъм на границата за спиране на продукти, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност на Европейския съюз и на България.