Хаосът с изследванията за пестициди на границата с Турция. Десетки камиони чакат часове наред заради спирането на работата на частната лаборатория на пункта "Капитан Андреево". Преди няколко дни държавата обяви договора за наем на лабораторията за нищожен. Така пробите трябва да се изследват в столицата, което води до дълго чакане. В момента има около 2000 тира, които чакат от другата страна на границата, дневно се обработват около 1500. Така и обаче не стана ясно колко от тези превозни средства ще подлежат на допълнително изчакване заради фитосанитарния контрол.

"Преди няколко дни БАБХ встъпи в ползване на помещенията си за изпълняване на дейностите, които са й възложени. Това не беше добре прието от оператора, с който ние имаме спор. Една голяма част от операциите, които трябва да извършваме, бяха саботирани", заяви зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и се оплака за оказван тормоз върху служители. От вчера този тормоз е намалял.

Христанов обясни, че пратките, които подлежат на контрол, ще влизат и изчакват във вътрешността на страната, докато им излязат резултатите. Това не е било направено до момента, тъй като то е трябвало да бъде координирано и с турската страна.

В момента има драстично намаляване на пратки от Турция, които подлежат на лабораторен контрол. Трябва да се взимат не повече от 20-30 проби на ден.

Практиката да се изпращат в София няма да продължи.

Държавата прави лаборатория на "Капитан Андреево" и ще се закупят съответните машини, които са нужни.

Подготвена е обществена поръчка, като по този начин ще се осигури конкурентност и прозрачност на процеса. Обществената поръчка за доставка на лабораторно оборудване е готова, така че лабораторния контрол тук да продължи. Той ще бъде държавен, а не частен", категоричен беше Христанов, който увери, че по този начин държавата защитава здравето и интересите на гражданите.

Инспектори на БАБХ на "Капитан Андреево" преодоляват саботаж

Инспектори на БАБХ на "Капитан Андреево" преодоляват саботаж

Премиерът Кирил Петков е одобрил действията на МЗХ

По думите на Христанов най-голямото затруднение е, че има само един оператор." Тази ексклузивност и този монопол, който продължава над 10 години, е нещо, което трябва да прекратим в следващите 1-2 дни и съответно операторите, които могат да осъществяват връзката между транспортните компании и БАБХ, да станат повече", каза още той.

"Досега една и съща фирма е извършвала всичко. Ние нямаме никакви претенции към дейността на оператора като такъв за управление на товар. Нека да остане да функционира, но заедно с още 3-4-5-10 други оператора, както е на всеки друг граничен пункт", а забавянето се дължи именно на това, че фирмата-оператор няма стимул да работи бързо.

Припомняме, че преди една седмица Иван Христанов съобщи, че е бил предложен подкуп на новоназначения изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Христо Даскалов. Случаят е от 19 януари, но подробности по него не бяха дадени.

По-късно днес депутатът от "Продължаваме промяната" Росен Костурков каза пред bTV, че е имало и ново предложение за подкуп от същата фирма - този път в размер на 6 млн. лв. годишно. Предложението е било отправено чрез друг посредник - бивш депутат.

В началото на април месец пък премиерът Кирил Петков при проверка на пункта заяви, че единственият начин продукцията на българските производители да бъде защитена от нерегламентиран внос, е да има работещ механизъм на границата за спиране на продукти, които не отговарят на изискванията за качество и безопасност на Европейския съюз и на България.