До края на февруари трябва да заработи държавната лаборатория за изследване на пестициди на ГКПП "Капитан Андреево". Това съобщи изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Светлозар Патарински, цитиран от БНР.

Той посочи, че вече са приключили ремонтните дейности на сградата, където ще бъде държавната лаборатория.

По негови думи оборудването е налично в лабораторията и в момента фирмите, които са го доставили, го калибрират. Подадени са документи за акредитация и текат необходимите срокове.

До 500 камиона на ден ще поема новата лаборатория на "Капитан Андреево"

До 500 камиона на ден ще поема новата лаборатория на "Капитан Андреево"

Лабораторни проби се взимат на под 10% от всички преминаващи тирове

Патарински уточни, че програмата и планът на БАБХ са до края на месеца да мине оценката от Българската служба по акредитация и лабораторията да започне да функционира.

Припомняме, към момента не могат да бъдат изследвани проби за целите на официалния фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево", тъй като след дълги съдебни спорове държавата прекрати договора си с частната лаборатория, която години наред имаше монопол на тази дейност на границата.

Пробите, взимани от инспекторите на БАБХ на граничния пункт, се превозват до София, където се изследват в държавната лаборатория. Това обаче забавя процеса.

Съдът отхвърли жалба на лабораторията на Капитан Андреево срещу БАБХ

Съдът отхвърли жалба на лабораторията на Капитан Андреево срещу БАБХ

Причината е, че няма доказателства