Пейзаж от Колорадо, вместо от България, е използван като снимков материал на фона на  новогодишната реч на президента, твърдят потребители на социалните мрежи Facebook и Tweeter.

Според потребителите на социалните мрежи в новогодишното си обръщение президентът е говорил за красотата на България, на фона на снимки от известните Скалистите планини (Rocky Mountain) в щата Колорадо, САЩ.

"Фалстарт за Плевнелиев в първата му новогодишна реч";

„Плевнелиев хвали природата на България, показвайки планини в САЩ";

„Каква ирония: докато Ц. Ц. и Цв. Цв. защитават лично интересите на Юлен в Банско, Плевнелиев чете НГ реч на фона на изгледи от курорт в САЩ!";

„Аз съм Българче, обичам Наш'те планини швейцарски, Плевнелиев аз почитам и за гяур се гордо считам!"

Това са само част от саркастичните коментари в социалните мрежи. Някои дори намериха решение: „Обама да направи услуга на Плевнелиев и да ни даде Колорадо назаем със задна дата, да замажем гафа..."

Интересното е, че в редица сайтове в интернет снимката се свързва с Пампорово. Тя може да бъде видяна и на сайта на Балкантурист в секцията, рекламираща Пампорово, съобщава БГНЕС.

В социалните мрежи обаче потребителите разпознават на снимката пейзажа от американския курорт Аспен.
В сайтовете за видеосподеляне Vbox7и Youtube се появиха и клипове с част от речта на Плевнелиев, осмиващи президентския гаф.

На този етап от Президентството отказаха да дадат коментар за нелепата грешка. Все още остава голямата въпросителна кой е отговорен за нея. Очаква се по-късно все пак от "Дондуков"2 да обяснят защо българските планини са заместени от американски.

По-късно от БНТ разпространиха съобщение до медиите, в което заявяват, че коментирата снимка на планински пейзаж е свалена от официалния сайт на Балкантурист в интернет, представена като реклама на български ски курорт.

От телевизията заявават, че първото Новогодишно обръщение на президента Росен Плевнелиев е заснето от екипа на БНТ в три различни формата на телевизионно излъчване с най-високо качество, за да може да бъде използвано от всички медии в България.

Концепцията за изработването и визуализирането на клипа с новогодишното послание на държавния глава е на Администрацията на Президента, а техническата реализация е осъществена от Българската национална телевизия.

При изготвянето на клипа, подбора на снимковия материал е извършен съвместно от екипите на БНТ и Пресцентъра на Президентството. Използвани са кадри от фонда на БНТ, снимки от интернет сайта на Администрацията на Президента, и снимки от свободни от авторски права български туристически сайтове, избрани след съгласуване с Дирекция "Връзки с обществеността" на Президентството, посочват от националната телевизия.

Обръщението на държавния глава, минути преди настъпването на 2013 година, постигна един от най-високите рейтинги в програмата на БНТ в празничната нощ, съобщават още от БНТ.