Премиерът Гълъб Донев подари на Негово Светейшество патриарх Неофит диригентската палка на министъра на културата Найден Тодоров, като знак на добрата симфония между народ и държава и църква. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

В историята на тази диригентска палка, освен редица концертни изяви с участието на някои от най-значимите музиканти и певци в историята на класическата музика, е и записът на Химна на Република България в изпълнение на Райна Кабаиванска, Никола Гюзелев, Орлин Горанов, Роберта и музикантите от Софийската филхармония.

Срещата между министър-председателят и патриарха се състоя броени дни, преди Неофит да отбележи 10 години начело на Българската православна църква.

Гълъб Донев поднесе поздрави и благопожелания към Патриарха. По думите му в лицето на Негово Светейшество българското общество и българските държавници имат пример за смирението и човеколюбието, с което трябва да се подхожда към всеки висок пост. Премиерът изрази увереност, че правителството и църквата ще продължат да си сътрудничат успешно в името на благоденствието на българските граждани.

В срещата участваха взеха участие също Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и Белоградчишкия епископ Поликарп - викарий на Патриарха.