Това, което е важно да свърши новото Народно събрание е да сформира устойчиво мнозинство, което да излъчи редовно правителство и това редовно правителство трябва да бъде ефективно, за да решава проблемите на хората. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти в парламента преди официалното откриване на 49-то Народно събрание.

На откриването на Народното събрание на Велика сряда, Донев се надява на повече смирение, самооценка и готовност депутатите да служат на народа.

Това, което е важно, за да работи парламентът, е да бъдат намерени обединителни центрове, около които да се формира устойчиво мнозинство, за да може да се излъчи редовно правителство, каза премиерът.

По думите му другата важна задача пред парламента е да твори законите. Служебното правителство има готовност да внесе над 12 законопроекта, които са свързани с важни сфери от обществено-икономическия живот на държавата, обясни Донев.

Премиерът уточни, че това, което служебното правителство може да остави на редовното, е добре функционираща държава. В момента ситуацията в страната е спокойна и всички проблеми, които изникват се решават от служебния кабинет.

Той посочи, че това, което служебното правителство има като ангажимент, е да внесе до края на април месец проект на закон за държавния бюджет. Отговорността е на депутатите какво ще направят с бюджета, след като служебното правителство го внесе, подчерта Гълъб Донев. Той повтори още веднъж, че се надява депутатите да работят ефективно, за да може парламентът да има дълъг живот.

Всеки един от министрите в лично качество може да се съгласи или да не се съгласи да е министър в редовно правителство, това беше отговорът на Донев на въпрос дали би се съгласил министри от служебното правителство, да останат в изпълнителната власт и на редовно правителство, както подхвърли бившият премиер и настоящ лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

По думите на премиера всеки е свободен в оценките си в това дали ще може да се справи с отговорността.

Въпреки многократните питания дали се водят такива разговори, Гълъб Донев не отговори конкретно на въпроса, а заяви, че възможната формула е формиране на устойчиво мнозинство с редовно правителство, което да решава проблемите на гражданите.

Първи звънец за 49-то Народно събрание

Първи звънец за 49-то Народно събрание

6 партии влизат в състава, очаква се напрегнат избор на председател