Новоизбраното 49-о Народно събрание ще проведе първото си заседание днес, 12 април, от 10.00 часа.

Както при предишния 48-и парламент, така и днес, заседанието ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител, както повелява Конституцията на Република България. В 49-то Народно събрание това отново е Вежди Рашидов, което поражда въпроса ще остане ли той за постоянно на шефския стол?

Припомняме, че в първият ден народните представители трябва да гласуват кой да бъде председател на парламента, но този избор се оказа прекалено труден за депутатите в предишното Народно събрание. Три дни мъка, борба и спор отне на партийните представители да изберат кой да води заседанията им в пленарна зала. 

Пламен Киров: Мнозинството – Мисията невъзможна 7

Пламен Киров: Мнозинството – Мисията невъзможна 7

Художествена самодейност би бил повторен спор за парламентарен шеф на 49-то НС

В крайна сметка се стигна до компромисното решение Вежди Рашидов да остане на поста. И именно тук се завърта очакването за първата интрига в Народното събрание, както и предположенията дали около този избор няма да се оформи и мнозинство. Вежди Рашидов бе оставен на поста със 139 гласа "за" от ГЕРБ/СДС, БСП, ДПС и "Български възход". По-късно с изключение на партията на Стефан Янев видяхме една зародила се хартиена коалиция между другите три политически сили, която действаше през по-голямата част от живота на 48-ия парламент.

За председател на 49-ото НС лидерът на победилата в изборите на 2 април партия ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че партията му ще предложи Росен Желязков, който беше първият им вариант и през октомври 2022 г. "Възраждане" се придържа към номинацията си за шеф на предходния парламент - Петър Петров, а коалицията ПП-ДБ няма да излъчи кандидат.

Следва да припомним и разпределението на мандатите в 49-то Народно събрание:

  • ГЕРБ/СДС - 69
  • ПП/ДБ - 64
  • "Възраждане" - 37
  • ДПС - 36
  • БСП - 23
  • "Има такъв народ" - 11
На 12 април стартира 49-ото Народно събрание

На 12 април стартира 49-ото Народно събрание

Президентът подписа указа

Колко време ще отнеме на новият парламент да избере шеф на Народното събрание и дали този избор се е улеснил във времето, предстои да разберем.

След откриване на заседанието от Рашидов като най-възрастен народен представител другата стъпка, която депутатите ще извървят, е полагането на клетва:

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се".

След това народните представители ще подпишат клетвени листове. По традиция в пленарната зала ще прозвучат химнът на Република България и химнът на Европейския съюз (ЕС).

Представителите на партиите и коалициите в 49-то Народно събрание ще направят изявления, след което идва сюблимният момент да бъде избран председателят на парламента.