Коалицията ПП-ДБ няма да предложи кандидат за председател на 49-ия парламент. Няма и да подкрепи номинацията на ГЕРБ, които не са търсили подкрепа за избора на парламентарен шеф и за съставяне на правителство, съобщи bTV.

Това стана ясно след заседание на новоизбраните депутати проведено тази вечер, което продължи около 2 часа.

Лидерите в коалицията Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов обаче ще разговарят отново утре сутринта преди тържественото заседание на парламента.

На 12 април стартира 49-ото Народно събрание

На 12 април стартира 49-ото Народно събрание

Президентът подписа указа

"Бойко Борисов не се е обадил. За да искаш подкрепа, трябва да вдигнеш телефона. Утре няма да предложим кандидат за председател, да търси подкрепа е задължение на първата политическа сила", каза Георги Ганев.

Припомняме, че по-рано днес две партии обявиха своите номинации за шеф на парламента - ГЕРБ ще предложат Росен Желязков, а "Възраждане" - Петър Петров. И двамата са юристи.

"Възраждане" обяви, че друга номинация няма да подкрепи. 

"Възраждане" предлага Петър Петров за председател на 49-ото НС

"Възраждане" предлага Петър Петров за председател на 49-ото НС

Партията няма да подкрепи друга кандидатура

49-ото Народно събрание стартира на 12 април 2023 г. Това съобщиха от пресцентъра на президентството, като държавният глава Румен Радев ще свика парламента в сряда от 10.00 ч.

Президентът подписа на 10 април указа на основание чл. 75 от Конституцията.

Два дни след проведените предсрочни парламентарни избори на 2 април Румен Радев заяви, че ще свика 49-ия парламент в първия възможен ден, след като ЦИК обяви поименния списък на народните представители. Държавният глава показа, че този път не възнамерява да дава на политическите сили дълго време за разговори, тъй като се видя в 48-ото Народно събрание, че метода не е сработил и партиите не се разбраха за сформиране на правителство.