Най-важният резултат от тези избори е, че ще имаме парламент. Надявам се този парламент да заработи по-скоро. Не можем повече да чакаме. Час по-скоро се нуждаем от работещ парламент, който да възобнови законодателната дейност и да даде устойчиво решение на политическата криза. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев.

По думите му трябва да се формира консенсусно мнозинство около ясни политики и цели, което да излъчи устойчиво редовно правителство. Президентът поясни, че това зависи от партиите. По думите му всички са издигали цели във важни за България области.

Държавният глава посочи, че ще свика парламента щом ЦИК обяви поименния списък на народните представители. Ще издам указ за свикване на Народното събрание в първия възможен ден, уточни той.

На въпрос дали ще даде отново повече време на партиите за диалог, президентът попита какво се случи последния път, като стори това.

Начинът по който заработи НС ще е показателен за това как ще се развие рулетката с мандатите, категоричен бе Радев.

Екзитпол: Фотофиниш на 2 април

Екзитпол: Фотофиниш на 2 април

Няма яснота нито за първото, нито за третото място

Държавният глава призова партиите да не губят и ден, да не чакат да се завъртят мандатите и тогава да мислят как да съставят правителство. Той изрази надежда, че политическите формации вече са в диалог и търсят устойчива форма на управление.

Важно е партиите да се обединят около приемането на държавния бюджет. Това е задача номер едно, уточни Радев. Според него партиите трябва да дадат отговор на наболелите финансови въпроси като приемат бюджета, законите по ПВУ.

Пред тях стои за решаване сложно уравнение. Всички настояваха да няма вдигане на данъците, да не се връщат намалените ставки, да има увеличени разходи и дефицита да е 3%. Това сложно уравнение трябва да бъде решено.

Изборите свършиха. Трябва да се мисли прагматично и реалистично, категоричен бе президентът. Държавният глава изрази надежда, че партиите са си взели поука от предишните наддавания.

Надявам се следващото правителство да се възползва от възможностите осигурени от служебния кабинет за по-задълбочена европейска интеграция, заяви Радев, визирайки влизането в Шенген и еврозоната.

Предвид проблемите в сигурността, политическите партии да загърбят да погледнат трезво на превъоръжаването на българската армия, каза още президентът.