Ще оставим два варианта за увеличение на пенсиите. Това каза пред журналисти служебният социален министър Гълъб Донев, който взе участие в семинар на тема "Кодекс за социално осигуряване - актуални промени", организиран от КНСБ.

По думите му това ще се случи чрез разработване на проект - преминал по пътя на общественото обсъждане, през Надзорния съвет на НЗОК и внесен в Народното събрание.

Той отбеляза, че целта е да бъдат обхвани всички български пенсионери и формулата, която ще се предложи да е съобразена с принципите на социалното осигуряване.

Единият вариант е преизчисляване на пенсиите с осигурителен доход дали 2018 или 2019 г., разчетите са различни. Средствата необходими затова са около 3 млрд. лв. Другият вариант е с приноса, който има всеки един пенсионер от участието му в осигуряването- трудовия стаж и коефициентът, с който се умножава всяка година осигурителният стаж. Да се увеличи коефициентът за всяка година осигурителен стаж от сегашните 1,2 до 1,35, за да се запази връзката с осигурителния принос на всеки пенсионер. Това ще струва на държавата около 140 млн. на месец, обясни социалният министър.

Според него с нарастването на този процент трябва да се даде една мотивация за българските граждани - да участват в осигуряването и да бъдат спазени принципите на социалното осигуряване.

По думите му всяко друго решение с проста математика - води до демотивация, нарушаване на принципите на социалното осигуряване и недоволство сред самите пенсионери.

Вариантът, който ще подкрепя и ще настоявам е този, който ще обхване всички български пенсионери, категоричен е Гълъб Донев.

Гълъб Донев: Изкривяванията при пенсиите са заради политически намеси

Гълъб Донев: Изкривяванията при пенсиите са заради политически намеси

Трябва да се приложат други критерии, за да се изчистят дисбалансите

Нито един пенсионер няма да загуби правото си на помощ за отопление заради увеличението на пенсиите от 1 юли. Добавката от 50 лева, която се плаща на всички български пенсионери, няма да участва в определяне на правото за достъп до енергийно подпомагане. Това каза социалният министър за получаването на помощи за отопление.

Той добави, че се очаква през предстоящия зимен сезон пенсионерите, които получават енергийни помощи, да се увеличат, а общият брой на хората и семействата, които ползват този вид подкрепа да е около 230 000. Увеличението на цената на електроенергията е калкулирана в новия размер на месечната помощ. Прогнозите са, че нейният размер ще нарасне с 5,6%, допълни Гълъб Донев.

Можем да кандидатстваме за помощ за отопление от 1 юли

Можем да кандидатстваме за помощ за отопление от 1 юли

31 октомври е крайният срок