Парламентът трябва да работи в единство. Депутатите трябва да търсят допирателните линии по които да направят широка коалиция, която да излъчи редовно правителство, което да реши проблемите на българските граждани. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев пред журналисти, по време на откриване на отсечка от АМ "Европа".

Той призова партиите да поемат политическа отговорност и да застанат пред българските граждани, като обявят дали ще продължат по същия начин или ще търсят компромиса.

Предложението на Бойко Борисов служебните министри да станат редови, Гълъб Донев определи като политическа ирония. Това не е сериозно, допълни премиера. Той бе категоричен, че не би приел покана за негово участие в редовен кабинет.

Ако бъдат изчерпани конституционните възможности и цялата парламентарна процедура за съставяне на кабинет премина безуспешно, то тогава президента Радев ще реши състава на ново служебно правителство, допълни Донев.

Гълъб Донев готов с 12 закона, но за бюджета думата е на депутатите

Гълъб Донев готов с 12 закона, но за бюджета думата е на депутатите

Проект за държавния бюджет трябва да бъде внесен до края на април

По отношение на ПВУ и неговото предоговаряне, Донев посочи, че са стартирали интензивни преговори с ЕК. Той уточни, че следващия кръг от разговори е насрочен за 20 април. Опасност да изгубим 2 млрд. лв. по ПВУ за сега няма. Работим такава ситуация да не се случи, увери премиера.

Той заяви, че се работи по проект за бюджет. Ако няма редовно правителство до края на април, служебният кабинет ще внесе в Народното събрание проекта на Бюджет 2023 г. По думите това е най-важния закон за всички българи. Политиките, които ще бъдат реализирани през бюджетните разходи са отговорност на политическите партии. Призовавам политиците да не бягат от отговорност, каза още той.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков посочи, че отсечката от АМ "Европа" от Драгоман до Калотина е завършена успешно и е пусната днес, с оглед на това, че много граждани ще пътуват за празниците. Той поясни, че месеци наред е работено неуморно, за да стане това възможно.

Шишков изтъкна, че отсечката е изключително важна, защото ни свързва с Европа и ще облекчи трафика.