В редакцията на News.bg се получи отговор от страна на Стефан Гамизов, председател на Гражданска Лига на България, по повод на участието му в предаването "Сеизмограф" и скандала, който се разразява днес.

Поради специфичния тон на писмото, който не се поддава на преразказ, предлагаме пълния текст без редакция.

Като избягваме от логичните и резонни квалификации, които тази ситуация ми дава възможност да направя по адрес на лицето Димитър Стоянов, бих желал да извлека това познание от тази случка, което би било от обществена полза.

Никога не съм се сблъсквал с такова директно потвърждение на фразата на основоположника на консервативната политическа теория Едмънд Бърк, че "единственото нещо, което е необходимо на злото, за да триумфира е добрите хора да не вършат нищо". Далеч съм от мисълта да си присвоявам квалификацията на добър човек. Но категорично заявявам, че и сега и в бъдеще и всеки път когато стана свидетел на протофашистка агресия върху свободната човешка воля, аз няма да се поколебая да заема позиция в нейна защита.

Безпричинно вменената вина в българските граждани за състоянието на обществото ги кара да не бъдат действени и да мълчат. Това на своя ред позволява на хора като лицето Димитър Стоянов, които сами по себе си са жертва на безотговорно родителстване и злоупотреба да упражняват агресия, насилие и срамна риторика върху всеки, който не е съгласен да споделя техните комплекси за малоценност, страхове и семпла политическа лудост.

Това само по себе си би било просто весела случка, ако не се отнасяше за човек, който е автентичен представител на вярванията на достатъчен брой български избиратели за да може да крещи-"аз съм избран и пак ще ме изберат".

Сега е момента да кажем, че и този човек и неговите избиратели не са палачи, а жертви на злоупотребата на поредица от безотговорни хора, които със своето цинично, безпощадно и човеконенавистно поведение под формата на замяна на нормално функциониращата демокрация с фасадна ги доведоха до това състояние.

Протофашизмът днес не би бил възможен, ако нямаше неща които се дефинират като приятелски олигархичен кръг на президента Първанов, отказ от правораздаване в България, цинична замяна на каузата за защита на правата на малцинствата с просташка корупция от партията наречена ДПС, отказа от прилагане на конституционните правомощия от практически всяка записана в Конституцията власт срещу облагите на пропилата цялото общество корупция. Мога да изброявам още много...

Неизбежно рано или късно новите фашисти, кресливо присвоявайки си титлата "патриоти" щяха да се възползват от това.

Трябва ли да захвърлим свободната човешка воля и нейното най-голямо достижение Демокрацията, само защото не искаме да видим, признаем и поправим всичко това ?

Моят отговор е - Не ! И аз вярвам, че това е същият отговор, който ще бъде получен от много свободни сърца в България. Не е време за срам. Никой от нас няма от какво да се срамува. Не е време за мълчание. Време е за действие. Време е всички заедно да направим така, че да не се срамуваме, че сме били тук и на това място по това време. И вместо да бъдем достойни хора, сме предпочели да бъдем страхливци.

И понеже това е истинска война за човешко достойнство, няма как да не припомня, че смелите умират само веднъж, а страхливците - всеки ден по много пъти.