Гърция ще бъде рамо до рамо с България по време на председателството на Съвета на ЕС и ще предостави всяка възможна подкрепа. Това заяви от трибуната на парламента председателят на Камарата на депутатите на Гърция Николаос Вуцис, който е на официална визита у нас и поздрави родните законотворци в началото на днешния пленарен ден.

Той настоя България и Гърция да работят за утвърждаването на сигурността в Югоизточна Европа чрез преодоляване на националистическия подход." Трябва да работим съвместно и конструктивно по мигрантския и бежанския проблем, съгласно принципа на европейската солидарност", заяви Вуцис.

Гърция иска още тясно сътрудничество с България и в сферата на енергетиката.

Гърция подкрепя европейската перспектива на Западните Балкани, допълни председателят на Камарата. Както отбеляза вашият премиер Бойко Борисов, Българското председателство на Съвета на ЕС желае да действа като едно Балканско председателство, допълни гръцкият патламентарист.

Малко по-късно двамата парламентаристи проведоха двустранна среща, след която дадоха брифинг за медиите. Балканските въпроси ще получат една добра проекция в София, която да бъде видна и за Европа, коментира парламентарният шеф Димитър Главчев. Според него в ЕС се поставяло началото на Балканска група. А за добросъседските отношения Главчев посочи: "Задължение на политиците е, когато между два народа има такава свързаност, те поне да не ѝ пречат".