За рисковете от голяма газова криза предупреди в студиото на БНТ Георги Първанов, президент (2002-2012) и лидер на АБВ. Той подчерта, че прекратяването на руските доставки на газ за Украйна му напомня за голямата криза от 2009 г. Тогава той самият е водил преговорите с руското държавно ръководство.

Първанов смята, че онези, които се изказват оптимистично или поне внушават спокойствие, грешат. „Оттук може да изскочи една голяма енергийна криза и затова е важно да вземем много бързи мерки”, предупреди той.

Георги Първанов е категоричен, че само онова, което има в хранилището в Чирен, няма да ни стигне. „Става дума за 2-3 месеца и оттам нататък какво правим”, попита той.

Първанов се върна към енергийния шлем и заяви, че ако сега е вървял „Южен поток” и по план трябвало да се открият двата нови реактора в АЕЦ „Белене”, нещата щели да изглеждат много по-различно.

„Сега уви ние сме изправени предна тежка енергийна ситуация”, песимистично заяви той.

На въпрос дали АБВ стои зад отпадането на санкциите към Русия, Георги Първанов обърна внимание, че партията настоява за това още от самото начало. Това било нужно от икономически интерес.

Енергийните проекти ги няма, руските туристи ги няма и няма да се върнат лесно след ситуацията с Турция, анализира той. 

Наскоро Първанов гледал по руска телевизия филм, в който България се представяла в много лош образ. Той е категоричен, че така не можем да привлечем руски туристи и инвеститори и ние губим в много по-голяма степен, отколкото другите европейски държава. Именно заради това ние трябва да сме инициатор за отпадането на санкциите срещу Русия, особено сега на фона на новата коалиция. Георги Първанов изрази недоумение от факта, че партньори във въздуха, на бойното поле си играят номера със санкции.

Първанов категорично не е съгласен нашите бойци да бъдат хвърляни в една сухопътна операция срещу „Ислямска държава”. Ние българите нямаме място там, дори големите лидери се въздържат от това, отбеляза той.

Според него българският принос може да бъде като гарантираме собствената си сигурност и сигурността на Балканите.   

Относно свалянето на руския самолет от Турция, Георги Първанов коментира, че инцидентът накърнява процеса на търсене на международно единство срещу терористите. По мнението му руските самолети са навлезли в територията на терористичната организация и трябва да получат подкрепа, а не удар в гърба.

Лидерът на АБВ обясни, че партията му иска оставката на президента Росен Плевнелиев заради цялостния му принос за развитието на България. Той посочи, че действията на Плевнелиев кореспондирали с тези на турския му колега Ердоган.

Първанов призова още от сега да започне дебатът какъв да бъде българският президент и каква да бъде външната политика, която той ще представлява.

Президентът не може да бъде нито ляв, нито десен. Според Първанов ще е грешка ако се вторачим към левите и десните пътища на президентската институция. И в местната власт, и в президентската институция е важно да има хора, достойни, почтени, кадърни. Хората това искат да видят, обясни Георги Първанов. Той смята, че с много от своите действия е постигнал идеята си на социален президент.

АБВ имат трима кандидати за президент, обяви Първанов. Той смята, че те могат да участват с успех, могат да бъдат и победители. Партията обаче няма да бърза да обяви свой кандидат, защото когато се кажело едно име, веднага започвали нападките срещу него и се затваряли вратите за дебат. Коалиционната култура изисквала предварително да се обсъдят нещата и тогава да се обявят.

Вчера имало среща между столичните ръководства на БСП и АБВ, която по мнението на Георги Първанов, била много конструктивна. Тя е била във връзка с общинския съвет, но можела да служи като катализатор за отношенията в ляво като цяло.

Георги Първанов отбеляза, че има нужда от нови лица, тъй като има тежък дефицит на идеи в европейската левица и европейската десница. В българската политика в ляво, в центъра има нужда от една консолидация. Не може да има 300 партии. Такова разпиляване е вредно, неработещо. Затова направихме призив за единодействие в лявото. На изборите се получи на места, въпреки отпора на другата централа. Там, където се получи, работи добре. Това трябва да продължи и на президентските избори, обясни позицията си лидерът на АБВ.

Той посочи, че партията му е в управлението, защото иска да прави социална политика чрез управлението, а не с парламентарни декларации. Ивайло Калфин го прави безупречно, убеден е Първанов.

Относно темата за сигурността, той призна, че се тревожи, когато вижда пробойни. Нямало обаче критерии, по които сигурността да се оценява в пълнота.

В Европа цари паника, непозната от десетилетия. Със сигурност имат грешка европейските лидери. Това обаче не е свързано само със сигурността на границите. Трябва да се работи дългосрочно навсякъде, дори във всеки клуб, обясни Георги Първанов.

Той смята, че има нещо нередно в типажа на европейския тип терорист – млади хора, израснали в гетата. Първанов попита къде е социалният въпрос, социалното измерение, интегрирането. Тези хора не са интегрирани и това е големият проблем, който ще виси със страшна сила още много дълго време, предупреди той.

Партията му е направила предложение за увеличение на средствата за службите с няколко милиона - разузнаване, контраразузнаване, защото е много важно да се инвестира в техника. В това отношение сме на много голяма дистанция от другите европейски държави, коментира Георги Първанов.

От АБВ са предложили да има увеличения и в социалната сфера, духовната сфера, минимално увеличение на бюджетите в общините. Сигурността на страната е функция от сигурността на всяка една община и един сънародник, обясни Първанов.

Макар че не бил бюджетар, той е видял, че липсват политиките и приоритетите в бюджета.