Управляващите манипулират данните за растеж на икономиката. Това мнение изрази депутатът от БСП Румен Гечев днес в парламента.

Той припомни твърденията на финансовия министър Владислав Горанов че икономическият растеж на България за 2019 г. е един от най-високите в Европа, както и че очакваният икономически растеж за следващите три години е 3,3% за всяка година. За следващите години кабинетът "Борисов 3" заложи растеж на БВП 3,4 % - 2020 г., 2021 г - 134, 9 млрд, ., 2022 г. - 143,3 милиарда лв., напомня още Гечев.

Той посочва, че наскоро беше прието решение за влизане в чакалнята на еврозоната през април, а преди дни вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис е заявил, че по информация на Горанов страната ни се подготвя за влизане в ERM II не с първоначално поставената цел - края на април, а няколко месеца по-късно.

"По думите на еврокомисаря няма причина за отлагане. А ние казваме - наистина ли няма причина за отлагане? Не е ли станало нещо през последните дни, което налага причина за отлагане?", запита риторично Гечев.

България е готова да приеме еврото от 1 януари 2023 г.

България е готова да приеме еврото от 1 януари 2023 г.

Горанов не иска да избързва, притеснен е за репутацията на страната, ако не ни приемат

По негови думи причината е манипулация на статистически данни с цел заблуда на българския народ и заблуда на ЕС и неговите институции.

В подкрепа на думите си той посочва, че износът януари-ноември 2018 г. е 25 652.9 млн. евро, а януари-ноември 2019 г. е 26 677,8 млн. евро, което е увеличение от 4,6% спрямо 2018 г. За сравнение, за периода януари-ноември 2018 г. спрямо януари-ноември 2017 г. растежът на износа е бил 3.2 %, посочва още Гечев и заключава, че българската икономика е отбелязала тенденция на увеличение на динамиката на износа с нови 1.4 %. Не така добре обаче стоели нещата с данните за вноса през разглежданите периоди - за периода януари-ноември 2018 г. вносът е бил в размер на 27294,1 млн. евро, а през същия период на 2019 г. намалява с 2.3 % до 26 677.8 млн. евро. Според депутата това е изключително странно.

"Следвайки подхода на сравненията с износа, тук се натъкваме на първата трудна за обяснение логическа и макроикономическа странност. Защото януари - ноември 2018 г. вносът е бил с цели 8.2 % по-висок от периода януари - ноември 2017 г. Бих казал: "Алиса в страната на чудесата", обобщава той.

Гечев е категоричен, че няма как да е вярно, че има увеличение на износа, комбинирано с намаление на вноса.

Борисов се хвали с устойчиво развитие на икономиката

Борисов се хвали с устойчиво развитие на икономиката

На среща с Кристалина Георгиева той обсъди сътрудничеството на България с МВФ

Такъв "хепиенд" се оказва по-скоро недоразумение или нещо по-лошо - манипулативни данни, заяви червеният депутат.

Той посочи, че подозренията за неволно пропускане на данни за милиарди или твърде по-вероятното умишлено манипулиране се е задълбочило, след като БНБ са съобщили, че допускат статистическа грешка от 3 милиарда 345 млн. евро.

Гечев изчислява, че при преоценка на растежа, който декларира правителството от 3,3 десети, с тези минус 4 милиарда растежът реално е 0,8-0,9.

По тази причина депутатът пита защо правителството крие информация за вноса и защо е подадена фалшива информация към НСИ и БНБ, така че да се изкара по-висок растеж.

"Ние въобще не сме от първите страни на ЕС. Ние лазим по дъното на Европейският съюз", категоричен бе той.

По негови думи именно заради реалните данни премиерът дава заден ход за чакалнята за еврозоната.

Гечев настоява съответните държавни институции незабавно да съобщят каква е истината за вноса и икономическия растеж на страната ни.

Опирайки се на това, което каза г-н Борисов във връзка с АПИ, той и министърът на финансите ще трябва да вземат по един мегафон и да отидат в градовете на България, а и в Брюксел и Барселона и да обявят как са манипулирали данните, подчерта червеният депутат.

Борисов доволен от ръста на износа: Усилията дават резултати

Борисов доволен от ръста на износа: Усилията дават резултати

Премиерът се похвали с данните от НСИ във Фейсбук