Назначих Алексей Петров по предложение на ген. Атанасов.

Това заяви бившият вътрешен министър Емануил Йорданов след изслушването си в Комисията за контрол на ДАНС.

По думите му Атанасов аргументирал препоръката за назначението на Петров с това, че със своите контакти и дейност щял да предоставя значима информация на МВР.

По-късно:
Ген. Атанасов се разкая, че препоръчал Ал. Петров в службите.
                        Още...

Припомняме, Атанас Атанасов е бивш шеф на контраразузнаването, бивш депутат от ДСБ, в момента е в управителния съвет на „Информационно обслужване".

Емануил Йорданов няма обяснение защо бившата барета твърди, че помощта, която оказал за овладяването на таксиметровия бунт след убийството на 4-годишния Пепи през 2000 година, довела до назначаването му в НСС.
Йорданов припомни, че веднага след като научил за случая с убитото дете, се върнал от Белгия и повече от час е разговарял с шофьорите.

Алексей Петров е бивш съветник на бившия директор на ДАНС Петко Сертов и известен като "бивша барета". Той е в управлението на застрахователна фирма „Лев Инс" и преподавател в УНСС, доктор на икономическите науки и издател. Петров стана известен покрай скандалите около ДАНС в последната година от управлението на правителството на Сергей Станишев.

Той посочи и, че периодът, в който той е бил министър и Алексей Петров е назначен се засичат едва за 4 месеца.
Министърът не работи пряко с тези служители, аз съм работил пряко с Атанасов, така Емануил Йорданов отговори на въпроса дали е доволен от работата на бившата барета.
Попитан дали съжалява, че го е назначил, той отговори: "Не мисля защо отсега трябва да съжалявам. В крайна сметка аз съм се доверил на служителите си".

Емануил Йорданов каза още, че ако е имало проблеми с определени служители, то следващият министър след него е трябвало да уволни проблемните хора.
По стара българска традиция първо се уволняват последните назначени от министъра, изтъкна още бившият вътрешен министър.

Твърденията на Волен Сидеров, че Алексей Петров е назначен в НСС, защото е изнудвал Емануил Йорданов, бившият вътрешен министър коментира така - „Това звучи смразяващо".

Йорданов питал Сидеров за това, но по думите му не стигнали до диалог на тази тема.

Припомняме, в момента Алексей Петров се намира в ареста по обвинение за създаване и ръководене на организирана престъпна група, която се е занимавала с изнудвания, рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.
Операцията на МВР и прокуратурата стана известна с името "Октопод".
Преди това обаче името на Алексей Петров нашумя, когато той предаде мистериозен доклад на ДАНС на премиера Бойко Борисов.