Новият командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Димитър Петров днес официално встъпи в длъжност, съобщиха от Министерството на отбраната.

Церемонията по сдаване и приемане на длъжността "Командир на Военновъздушните сили" беше в Министерството на отбраната. Генерал-майор Димитър Петров, досегашен командир на 3-та авиобаза Граф Игнатиево, прие длъжността "Командир на Военновъздушните сили" от генерал-лейтенант Цанко Стойков

Шефът на ВВС: Да премислим преди да купим още 8 изтребителя Ф-16

Шефът на ВВС: Да премислим преди да купим още 8 изтребителя Ф-16

"Позицията на Мечо Пух не винаги дава добър резултат"

Генерал-лейтенант Цанко Стойков е назначен на длъжността "Заместник-началник на отбраната". На церемонията присъства началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

"Благодаря на генерал-лейтенант Цанко Стойков за свършената работа във Военновъздушните ни сили, за неговите лидерски качества и личния му ангажимент към водещия приоритет - придобиването на Ф-16 и обновяването на изтребителната ни авиация. Пред генерал-майор Димитър Петров, който като командир на 3-та авиобаза свърши много за поддържането на необходимите способности на ВВС и за подготовката за приемането на новия тип боен самолет, вече ще има друг, много по-широк и по-сложен хоризонт. Той ще може да разчита на подкрепата на ръководството и на целия екип на Щаба на отбраната". Това каза началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в своето обръщение към новоназначените висши офицери и им пожела успех.

"Моите усилия като заместник-началник на отбраната ще обхванат модернизационните проекти не само на Военновъздушните сили, но и на Сухопътните войски и Военноморските сили. Целта е всеки един компонент съвместно с останалите да увеличи своите бойни способности", заяви генерал-лейтенант Цанко Стойков.

Новоназначеният командир на Военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров посочи, че в своята работа ще следва два основни приоритета. Единият е свързан с придобиването на новия тип боен самолет и със създаването на необходимите условия да бъде пълноценно, продължително и ефективно експлоатиран. "До въвеждането в експлоатация на новите Ф-16 усилията ще бъдат насочени и към поддържането и развиването на способностите на ВВС с наличната авиационна техника, така че военната ни авиация да може да изпълнява в пълен обем задачите си към страната и съюзниците", отбеляза генерал-майор Димитър Петров.

На въпрос за новите изтребители за ВВС адмирал Ефтимов посочи, че са обсъдени възможностите за реализирането и на втория етап от проекта - придобиването на още 8 самолета Ф-16 на разсрочено плащане. Той припомни, че решението на парламента покрива придобиването на пълна ескадрила от 16 бойни самолета.

На церемонията присъстваха също заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командващият Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, висши офицери от Министерството на отбраната и Българската армия.