НАТО има голям интерес регионът на Балканите да е стабилен. Това е в интерес и на съюзниците, и на държавите от НАТО.
Това заяви председателят на Военния комитет на НАТО генерал Петр Павел в тържествената зала на Министерството на отбраната. Ген. Павел е на официално посещение в България.

НАТО отделя особено внимание на обстановката в региона на Черно море. Ние сме наясно, че тази сигурност няма да бъде лесна задача за постигане. НАТО ще продължи да подкрепя България по същия начин, по който България подкрепя НАТО, заяви ген. Павел.

Тероризъм и руско влияние застрашавали Балканите, твърди натовски генерал

Тероризъм и руско влияние застрашавали Балканите, твърди натовски генерал

Шефът на военния комитет на НАТО генерал Петр Павел в Сплит

Също така искам да отбележа постиженията на България за увеличаване стабилността в този регион посредством сътрудничество с различните структури на държавите от региона.

Причината за моето посещение във вашата страна е от една страна да получа повече подробности за сигурността в този регион, да обсъдим съвременните заплахи, пред които сме изправени и начините, по които можем да им противостоим.
От друга страна да благодаря за приноса, който България дава на НАТО към регионалната сигурност, обяви председателят на Военния комитет на НАТО.

Искам да ви уверя, че приносът на Вашата страна към дейностите, мисиите, операциите на НАТО получава много висока оценка. Искам да отбележа Вашите усилия за увеличаване на военния бюджет и за увеличаване на инвестициите във военни способности.

НАТО е толкова силна като организация, колкото са силни съюзниците в нея. Необходими са ни военни способности от всички съюзници, за да бъде НАТО като организация ефективна, да може да защитава нашите територии и население.

За това е необходимо да се знае какви са липсите, пропуските във военните способности за всяка една от страните-членки на НАТО и къде трябва да съсредоточим нашите усилия, каза ген. Петр Павел. България е започнала три проекта за модернизация във въоръжените си сили и аз вярвам, че те са в синхрон с изискванията на НАТО за изграждане на военни способности, допълни председателят на Военния комитет на НАТО.

В своето изявление зам.-военният министър Атанас Запрянов каза, че ако сравним готовността на НАТО да се справя със съвременните предизвикателства от срещата на високо равнище на НАТО в Уелс до сега ще видим, че благодарение на активната роля на Военния комитет, на военните командвания в НАТО бяха взети много навременни решения, които се изпълняват. Алиансът днес е още по-силен и още по-адаптиран към съвременните предизвикателства и заплахи.

Русия засилила бойния си потенциал на западната си граница

Русия засилила бойния си потенциал на западната си граница

От януари Западният военен окръг бил получил повече от 1000 единици съвременна техника

Началникът на отбраната ген.-лейтенант Андрей Боцев изрази радостта си, че ген. Павел е приел неговата лична покана. Той уточни, че на срещата в София са обсъдени теми, касаещи страната ни и Алианса. Това е подготовка за нашата среща на Върха следващата година. Вярвам, че приоритетните линии за развитие на нашите Въоръжени сили са в синхрон с вижданията на Алианса и вярвам, че имаме личната и професионална подкрепа на ген. Павел и на нашите съюзници от Алианса.