Генерал Любен Петров ще поиска национален референдум против закриването на АЕЦ"Козлодуй", а от Народното събрание - дебати за премахване американските бази от българска територия и незабавно изтегляне на българския контингент от Ирак.

В интервю за столичен всекидневник Петров заявява, че ще иска спасяването на АЕЦ, дори това да коства провал на европрисъединяването ни.

Генерал Петров, цитиран от БТА, обяви намеренията си в Плевен, където започна кандидат-президентската му кампания.

На първата кампанийна среща присъстваха симпатизанти от София, Благоевград, Варна, Стара Загора, Ловеч и други региони.

Генерал Петров е издигнат от граждански инициативен комитет, сред който са имената на треньора по футбол Димитър Пенев, поетесата Маргарита Петкова, икономисти, бизнесмени, научни работници, общественици, музиканти.

Припомняме, че преди две седмици генерал Петров учреди нова политическа формация - Народно патриотично обединение, след като преди това напусна редиците на БСП.

Кандидат за вицпрезидент на Петров е актрисата Нели Топалова.

Няма да влизам в сделки нито с леви, нито с десни партии. Аз имам своите идеи и очаквам от избирателите да го оценят, заяви още генералът.

Критиката към сегашния президент Георги Първанов е, че той е един от инициаторите, подкрепил горещо настаняването на американски военни бази на българска територия.
Аз на негово място с тези исторически грешки, които рано или късно историята ще отчете, не бих се кандидатирал за президент, категоричен беше ген. Любен Петров.

Припомняме, Петров бе сред тези, които изпратиха писмо до Първанов с искане на референдум за военните бази.
Писмото бе изпратено ден, след като в София външният ни министър Ивайло Калфин и американският държавен секретар Кондолиза Райс подписаха договора за базите.