С разполагането на все повече оръжия в Крим Русия създава дисбаланси в Черно море и на Балканите, които се нуждаят от адекватен отговор. България трябва да последва примера на Румъния и на балтийските страни и да вземе адекватни мерки за защита на своята сигурност.

Такава позиция изрази ген. Съби Събев по време на кръглата маса "Възможностите за разширяване на ЕС и атлантическата идея", организирана от Атлантическия съвет на България.

Той добави, че черноморските си пристанища Русия може да нанесе удари, които да дебалансират целия регион.

Според него, в рамките на колективната отбрана на НАТО България трябва да поиска от разполагане на многонационални сили на своя територия, също и брегови ракетни средства с далекобойност поне до Крим, както и противовъздушна отбрана.

"Не можем да бъдем пацифисти, защото Русия не се държи пацифистки. (...) Русия се самопозиционира като заплаха, макар да твърди обратното." - коментира ген. Събев. Москва разполага включително и хиперзвукови оръжия, за които все още няма международна регламентация.

Той подчерта, че Русия е тази, която многократно е нарушавала ракетния договор, за което има доказателства.

Ген. Събев констатира, че отговорът на НАТО към момента е недостатъчен и че е необходим колективен натиск срещу Москва.

"Стара максима е, че Русия разбира само езика на силата", посочи той.

Според него, ако в региона има адекватен отговор на базите в Крим, това ще има сдържащ ефект по отношение на Москва.

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над България е стратегическа грешка

АСБ: Пропускането на самолети с руско оръжие над България е стратегическа грешка

С оглед на принадлежността ни към системата за колективна сигурност на НАТО…

Като риск за националната ни сигурност атлантиците оценяват и възможността за разполагане на руски ракети С-400 в Сърбия, за което беше изразено желание от сръбска страна. Ако Москва отговори положително на желанието на Белград такива ракети да бъдат разположени за постоянно на сръбска територия и за целта бъде разположена руска военна база, това би представлявало много сериозна заплаха за региона и за България като член на НАТО. Д-р Пламен Николов отбеляза, че по време на ученията "Славянски щит" 200 сръбски военни са обучавани за работа с такива ракети.

По думите на ген. Събев, засега Москва и Белград са заявили намерения да провеждат ежегодни учения с С-400. Към момента обаче страната ни не може да е сигурна, че ракетите са върнати в Русия.

Пламен Николов коментира, че България е можела да поиска гаранции за тяхното връщане. Можело е да се постави условие самолетите, с които е превозено въоръжението, да кацнат на българско летище и товарът да бъде проверен. При отказ от руска страна за подобна проверка, това би било основание страната ни да откаже преминаване на самолетите през въздушното ни пространство. Това не било прецедент, подобен отказ има от страна на Румъния.