Русия е главната заплаха за България, Черноморския регион, ЕС и НАТО. Тя ще продължи да бъде такава и след края на войната в Украйна. Това заяви пред БНР ген. Съби Събев.

Той посочи, че проекта за нова национална отбранителна стратегия е пуснат за обществено обсъждане. Според него документът е основополагащ и стратегически. Има два нови раздела - "Изграждане на устойчивост" и "Управление на риска", както и нова категоризация на въоръжените сили - сили с висока степен на готовност и такива с по-ниска степен на готовност, поясни генерала.

Новата стратегия отчита конкретната среда и рискове за нашата сигурност и отбрана. Има ясна амбиция за изграждане на въоръжените сили в нашата страна по стандартите на НАТО, допълни той.

По думите му ясно е дефинирана основната заплаха за националната ни сигурност. Това е Руската федерация, категоричен бе Събев. Той уточни, че основната задача на въоръжените ни сили е да не се допусне агресия или навлизане на Русия на територията на страни членки на НАТО. по Източния фланг на НАТО страните трябва да изградят определени способности, най-вече с далекобойни средства за поразяване, смята генерала.

Според Събев едно от предизвикателствата е да подобри състоянието на доброволния резерв на българската армия. По думите му ще има промени в кадровата политика, при рекламиране на военната служба и във финансовите стимули.

Консултативният съвет по национална сигурност (КСНС) трябва да бъде свикан и да се вземат съответните мерки, каза още той.

Няма ръст на заплахите в Черно море

Няма ръст на заплахите в Черно море

Укрепваме охраната по границата с Турция с още 50 военни