Убеден, че всички ние, напред с нашите кандидати, действително можем и трябва да победим тази година, да спечелим изборите. Това може да стане, когато сме единни и всеки активно работи за каузата.

Това каза проф. Стефан Данаилов, председател на Инициативния комитет за издигане на ген. Румен Радев и Илияна Йотова за президент. Данаилов посочи, че вярва в неговата генералска чест и разчита тези срещи с членовете на инициативния комитет да продължат и след избирането му за президент.

Той се обърна към генерал Румен Радев с думите: „Да ти кажа, генерале, Георги Първанов ни изменти и не направи среща с Инициативния комитет”, посочи Стефан Данаилов, припомняйки си времето, в което е работил за инициативния комитет, издигнал Георги Първанов за президент.

Журналистът Елена Йончева, член на ИК, заяви, че президентският вот е личен избор, който не трябва да бъде споделян, но през последните години е искрено обезпокоена за България, тъй като за страната ни се заговорило като държава прифронтова.
„Смятам, че е необходим президент не просто образован, а на България й трябва човек, който милее за родината, който е рискувал своя живот за нея”, заяви Йончева. „Аз съм убедена, че той е чист човек”, каза още Йончева и припомни думите на генерал Шарл дьо Гол, че политиката е прекалено сериозно нещо, за да разчитаме само на политиците.

Велко Вълканов се обърна към ген. Радев с настоятелната молба от днес нататък да го нарича „другарю генерал“. „Заедно с вас ще водим една тежка борба срещу опасен противник и бъдете уверен, аз ще бъда твърдо и във всеки момент до вас”, заяви Вълканов, който е един от доайените на партията. „Другарю генерал с вас, след вас всички заедно тръгваме на победа”, заяви Вълканов.

Кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова заяви, че каузите, за които ще се борят, са образованието и културата. „Каузата ни обединява, макар че в тази предизборна кампания всички ще говорят за каузи. Стана така, че началото на новия президентски мандат ще съвпадне с 10-годишнината от приемането на България в ЕС. Доволни ли сме от тези десет години, къде е държавата ни, харесва ли ни, можем ли да убедим децата си да останат в нея, да учат, да работят, да раждат децата си. Очевидно не.

След десет години, след първоначалната еуфория, след многото надежди стана така, че България отново е в последните класации. Ето това искаме да променим”, коментира Йотова.
Моята кауза е българското образование, няма как да се справим нито с бедността, нито с изключително лошата ни икономическа ситуация, нито с международните предизвикателства, ако нямаме добре подготвени деца, ако не уважаваме учителската професия”, посочи Йотова.

По думите й именно президентската институция е онази, която може да направи значим този обществен дебат.

Всички обичат да говорят за култура и никой нищо не прави за културата - това ще бъде втората наша голяма кауза”, посочи Йотова и изтъкна, че не случайно председател на Инициативния комитет е проф. Стефан Данаилов.
По думите й тази президентска кампания ще се проведе в ситуация на много опасности, конфликти и в един размирен свят, но те имат кандидат-президент, който може да бъде страж на националната ни сигурност.

Този път няма да се дадем и ще се преборим с изборната машина на нашите колеги от ГЕРБ”, заяви Стеафан Данаилов, който по-късно внесе регистрацията в ЦИК.
Инициативният комитет, който издига номинацията на генерал Румен Радев, е получил 270 подписа. В него участват представители на науката, културата, изкуството, спорта, бизнеса.

„Вярвам, че всички тези хора ще се активират още повече, ще популяризираме нашите кандидати и техните идеи. Скъпи мои приятели, чичо ви Ламбо е оптимист, нали знаете, малко съм кьорав, малко недоходвам, малко нещо ръката ми трепери, обаче аз съм оптимист и тоя път ще ги победим”, посочи още Данаилов, обръщайки се към медиите.

От своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че ще поеме отговорността в случай на победа или загуба на ген. Румен Радев. Тя уточни, че очаква в следващата седмица да е готов и слоганът на кампанията, по който в момента екипите работят.

Днес е първата стъпка – регистрираме комитета”, каза още Нинова като уточни, че тепърва предстои събирането на голямата подписка в присъствието на членове на Инициативния комитет.