Генералният щаб на българската армия става част от администрацията на Министерство на отбраната.

Това е записано в  приетия на първо четене Закон за отбраната и въоръжените сили, който въвежда интегриран модел.

С приетия на първо четене Закон за отбраната се създава длъжността началник на отбраната, който ще заеме мястото на сегашния началник на Генералния щаб на Българската армия.

Началникът на отбраната ще се назначава с указ на президента по предложение на Министерски съвет  за срок от три години.
Той ще е непосредствено подчинен на министъра на отбраната.

Припомняме, още септември месец държавният глава Георги Първанов предупреди, че ако Законът бъде гласуван във вида, предложен от Министерски съвет, той ще наложи вето. Едно от нещата, на които Първанов се противопоставя категорично е именно преструктурирането на Генералния щаб.

В преходните и заключителните разпоредби се прие по-висока пределна възраст за пенсиониране на военнослужещите в Националната разузнавателна служба и в Националната служба за охрана в сравнение с тази на военнослужещите в Министерството на отбраната - до 65 години за офицери със звание генерал в Националната разузнавателна служба и до 59 години в същия случай за военнослужещите в НСО.

За задоволяване на жилищните нужди на военнослужещите и на цивилните служители в министерството се предвижда върху незастроени площи на Министерството на отбраната да се изградят жилища, които след това ще могат да се закупят от военнослужещите на цена, равна на данъчната оценка плюс четиридесет на сто от нея.

В закона се предвижда числеността на българската армия да се определя от Народното събрание.

Правата на военнослужещите ще се защитават от специален омбудсман.

Новият Закон за отбраната вчера скара депутатите, като от ДСБ заявиха, че няма да го подкрепят, тъй като в него не намира място стратегия за националната сигуронст, съобразена с реалностите на членството на България в ЕС и НАТО.