Бюджетът на държавата към края на април ще бъде балансиран, заяви депутатът от "Демократична България" и председател на бюджетната комисия Георги Ганев пред Bulgaria ON AIR.

"Разходите вървят много повече от миналата година, но приходите вървят по-високо от очакваното, към края на април бюджетът ще е в баланс, даже леко на плюс", поясни Ганев.

Той коментира темата на фона на очертаващите се предсрочни избори и невъзможността за актуализация на бюджета при управление на служебно правителство.

"Не знаем БСП дали ще направят кабинет, не знаем дали дори ще опитат. За разлика от предишните парламенти, изборният кодекс е първото нещо, по което ние започнахме да работим. Обикновено го забравят до 2 месеца преди изборите, а ние започнахме веднага. Не смятам, че изборният кодекс се променя задкулисно заради вероятните предсрочни избори." - посочи депутатът в интервю за предаването "Денят ON AIR".

Третият мандат отива при БСП

Третият мандат отива при БСП

На 5-ти май Румен Радев ще го връчи

Toй не смята, че предсрочните избори ще излязат по-скъпи.

"Ще има по-малко печатане на бюлетини, организацията няма да е много по-различна", заяви Ганев.

Той коментира и противоепидемичните мерки.

"Най-малкото ще се продължат мерките до момента, в който ще има нов парламент, и Министерският съвет ще предложи ако трябва промяна в Закона за бюджета. За мярката 60/40 има мнения, че също трябва да се продължи, но може да има и други по-ефективни мерки. При едно преразглеждане на бюджетната рамка ще бъдат оставени резерви за следващи вълни на заболяването. Това ще включва средства за здравната система, както за ваксини, така и за медицинския персонал и мерки за подпомагане на бизнеса." - отбеляза Ганев.

Той засегна и темата за подпомагането на пенсионерите.

"Към момента изглежда сякаш финансовото министерство е успяло да намери резерви до средата на годината и предполагам след това ще се гласува нова рамка на бюджета, за да има и за по-нататък, но трябва той да се преразгледа." - прогнозира депутатът.

И май месец добавка от 50 лв. за над 2 млн. пенсионери

И май месец добавка от 50 лв. за над 2 млн. пенсионери

Окрупняват и имоти на МО и МОН в столичния кв. "Младост"

По думите му, никой не е предложил промяна в данъците освен БСП - за въвеждането на прогресивен данък, но според него той няма да има ефект.

"Даже биха влезли по-малко по доходния данък за физически лица. Данъчната система в България е едно от най-разумните неща които имаме. Ситуацията сега е дефицитна, но страната има пространство да посрещне това не с вдигане на данъци, а с приемане на дълг и когато настъпят добри икономически времена, той ще бъде покрит." - добави депутатът.