Всеки търси начин да бъде оригинален. Валери Симеонов има традиция.

Това заяви Георги Харизанов пред БНТ в коментар на приетите на първо четене промени в Закона за вероизповеданията, с които се опрощават дългове от 8 млн. лева на Главното мюфтийство и изказването на лидера на НФСБ Валери Симеонов.

Харизанов предложи да има регламент за стопанисване на имотите на вероизповеданията.

Кънчо Стойчев: Болест е да одобряваш парламент без опозиция

Кънчо Стойчев: Болест е да одобряваш парламент без опозиция

Възможно е Мария Габриел да води листата на ГЕРБ за евровота

Според Кънчо Стойчев, който също бе в студиото, думите на Валери Симеонов за сделка (между ГЕРБ и ДПС) предвиждат два варианта - първият вариант е той да е присъствал на тази сделка и вторият - да си измисля. "Словоблудства се с думата сделка. Всичко в политиката може да бъде казано, че е сделка. Ако сме добронамерени в политиката, ще кажем че е сделка", заяви социологът.

Той уточни, че в политиката също има сделки, но има и мръсни сделки. Трябва да правим разлика между мръсни сделки и договаряне.

Думите на Симеонов бяха: "когато има непочтена сделка, тя се прикрива под маската на секретността и националната сигурност. Главното мюфтийство е един некоректен длъжник, който не си плаща данъците дълго време".

Георги Харизанов запита защо от БПЦ са против забраната на чуждо финансиране, бе зад уточнява, че няма официална позиция на Българската православна църква за приетите промени в Закона за вероизповеданията на първо четене и подобна формулировка на опрощаването на дълговете на мюсюлманското вероизповедание е некоректна. Въпросът не е в сделката и в едно решение, то не е надградено - надграждането е когато се спре финансирането от чужбина.

Алекс Алексиев: Недопустимо е Дианетът да финансира Мюфтийството

Алекс Алексиев: Недопустимо е Дианетът да финансира Мюфтийството

Анализаторът предполага, че има уговорка между ГЕРБ и ДПС

На въпрос защо от мюфтийството не успяват да се покрият задълженията си към държавата с имотите, с които разполагат, Стойчев каза, че има непрозрачност и по отношение на БПЦ и какво правят с тези имоти. "Знаем, че Ролята на Църквата е в помощ на хората, а аз не го виждам така", каза Стойчев.

Харизанов поиска да се помисли за регламент и регулация за начин по който се стопанисват и отдават тези имоти. Според него не би трябвало да се смесват двете теми - опрощаването на дълга на мюфтийството и множеството имоти, с които разполага това вероизповедание. Не би трябвало да се смесва с начина, по който се стопанисват имотите на всички вероизповедания, каза Харизанов.

Дончева: С 8 млн. лева ГЕРБ иска да си осигури кворума в парламента
Обновена

Дончева: С 8 млн. лева ГЕРБ иска да си осигури кворума в парламента

Разграбването на България стана по друг механизъм, обясни лидерът на Движение 21

За опрощаването на дълговете на мюфтийството формата е свързана със съдържанието. Формата е нарушена - случилото се не беше достатъчно осветено, заяви Стойчев.

Според Георги Харизанов е основателна критиката с какви коли са пристигнали на срещата при премиера Бойко Борисов духовните лидери Негово Светейшество патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи. Припомняме, главният мюфтия Мустафа Хаджи пристигна с нова черна луксозна S-класа (Mercedes S350).

Патриарх Неофит пристигна първи с кола марка BMW, модел 740. Същият автомобил се използваше и от предишния патриарх Максим и според запознати е поне на 25 години.

Според Харизанов проблемът (с опрощаването на 8 млн. лева дълг на мюсюлманското вероизповедание - б.р.) бил комуникационен и депутатите все не смогват да обяснят какво гласуват. "Решила е държавата, че от 2019 г. тя започва да дотира вероизповеданията", каза Харизанов своето тълкуване на приетите промени в Закона за вероизповеданията.

Стойчев изтъкна, че тези задължения (на Главното мюфтийство, които са от 2005 г.) можеха да се разсрочат във времето. Този проблем с комуникацията се нарушава, особено когато единствената опозиционна партия е извън парламента. Подобна атмосфера не може да създаде здравословна среда за информиране и вземане на решения.