Болестно състояние е да считаме, че да имаш парламент без опозиция е добре. Това заяви пред БНТ социологът Кънчо Стойчев в разговор с политолога Георги Харизанов. Повод за думите му бе реакцията на Харизанов за отсъствието на депутатите от БСП от заседанията на 44-то народно събрание.

Сега стана по-ясно, че не за пръв път ДПС подкрепя текстове на управляващите (ГЕРБ), каза Стойчев в коментар за дейността на парламента в отсъствието на опозиционната БСП.

Георги Харизанов: Да има регламент за стопанисване на имотите на вероизповеданията

Георги Харизанов: Да има регламент за стопанисване на имотите на вероизповеданията

Словоблудствало се с думата сделка, смята социологът Кънчо Стойчев

Двамата разговаряха за политическия пъзел между Закона за вероизповеданията и листите за евровота.

Симеонов: Борисов се чувства гузен заради опростените дългове на мюфтийството

Симеонов: Борисов се чувства гузен заради опростените дългове на мюфтийството

Задълженията на мюфтийството идвали от разноски по изгубени дела за имоти

Според Стойчев БСП прилага нежелателен, но легитимен ход с отсъствието си от народното събрание. Това е радикален вот, крайно действие. Не искаме да легитимираме, преведе той посланието на левицата.

На друго мнение е Георги Харизанов. "За пръв път виждам някой да вади партията си два месеца преди изборите. Нямам представа на какво разчита и какво целѝ - олекването на БСП е видно, аз го подкрепям", каза политологът, член на ГЕРБ.

Стойчев отговори: "ще видим до какво ще доведе отсъствието на БСП от НС. Има логика и тя се казва: "Стоп! Стига вече".
На това Харизанов отговори, че ГЕРБ не са в парламента за да изпълняват програмата на БСП, а своята.

Стойчев даде пример защо от БСП са решили да излязат от парламента - не бива да се приемат изборните правила по този начин (той го нарече изборната нощ). Изборното законодателство касае фундамента на държавата, а ние нямаме доверие върху фундамента.

Според Харизанов тази грешка - промените в Изборния кодекс, ще бъде ревизирана. На това Стойчев отговори: "Ако Нинова не беше извадила БСП от парламента, щеше ли да бъде ревизирана грешката? Действието на Нинова е ефективно. Предишните две доведоха до ясен резултат".

Според Георги Харизанов дали БСП са в НС или ги няма, е все едно.

Според Харизанов ще е трудно лидерът на БСП Корнелия Нинова да подкрепи председателя на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев за водач на евролистата след като тя два пъти бойкотира конгреса на ПЕС и не прие подкрепата на ратификацията на Истанбулската конвенция, която бе подкрепена от ПЕС. Тя или ще трябва да вземе странен завой, или да тръгне срещу структурите си, каза Харизанов.

За Кънчо Стойчев драмата за водача на листата на БСП е преувеличена. Според него може да има разцепление в БСП - вероятно Станишев ще бъде в листата, но не на първо място. Според него: "БСП стои здраво на краката си, не може да бъде сменена с преврат в Политбюро".

Станишев зове БСП да побърза с листите си за ЕП

Станишев зове БСП да побърза с листите си за ЕП

Да не наричаме газопровода "Турски поток" - след Турция той влиза в Европа

Георги Харизанов прогнозира, че най-вероятно водач на листата на ГЕРБ ще бъде еврокомисарят ни Мария Габриел. Друг е въпросът дали 12 г. след като влезе в Европарламента тя вече не част от това стерилно, познато, очаквано, каза Харизанов. Изненади в листата ще има, но Габриел изглежда неин водач, обясни политологът.

За патриотите е възможно самостоятелно явяване на евровота. Имат разпознаваема фигура в лицето на Ангел Джамбазки. В тази коалиция ВМРО успя да играе ролята на център, обединител. Можем да очакваме, че ще има дивиденти, обясни Харизанов и допълни, че патриотите все още повтарят всички грешки на Реформаторския блок.