Голямата битка е дали България ще се развива като демократична западна държава, или като недемократична държава - от съветски тип. Тази битка се води в момента основно между президента и ПП. Така дойдоха нещата, че ПП застана срещу собствения си политически баща, който се оказа след войната, че не иска да олицетворява България като една западна държава, която е активен член на НАТО. Няма съмнение, че идеологът, мозъкът на операцията е ДБ, но ПП са камъче в обувката на българската политика и в тази ситуация това може да бъде много полезно.

Това заяви пред БНР политическият анализатор и бивш шеф на СЕМ Георги Лозанов.

Според него основен приоритет на прозападното правителство е да обърне курса, който напоследък е бил в източна посока. По думите му има доста сили, които са срещу правителството Денков-Габриел и ще направят всичко възможно да му отрежат час по-скоро главата.

Лозанов посочи, че темата за влиянието на посолствата е добре вдигната топка за Възраждане и президента. Той подчерта, че има голямо значение кои са въпросните посолства. България е член на два алианса - ЕС и НАТО. Нашата сигурност е колективна сигурност, като членове на тези два алианса. От тази гледна точка, нашата национална сигурност е във връзка с нашата свързаност с тези два алианса. Тя не е от другаде, поясни Лозанов.

Няма Путин да дойде да ни защити от себе си, когато дойде да ни нападне, категоричен бе той. Българинът трябва да се освободи от тази пропагандна мантра, че да си зависим - значи да си в контакт с американците, а да си независим - значи да си в контакт с Путин. Това е абсурдно. Западните ни съюзници трябва да помогнат на България да се превърне в демократична западна държава, допълни Лозанов.

По отношение на сътресенията в съдебната власт той подчерта, че главният прокурор Иван Гешев възприема себе си като инструмент. Явно се инструментализира от други авторитети, не от Бога. В момента поведението на Иван Гешев се инструментализира от президента Румен Радев, каза още Лозанов.

До седмица ГЕРБ и ПП/ДБ финализират управленската си програма

До седмица ГЕРБ и ПП/ДБ финализират управленската си програма

Основен приоритет е и приемане на редовен бюджет в най-кратък срок