Парламентарна криза няма. Това е мнението на президента Георги Първанов.

Според оценката му последният вот на недоверие е бил най-слабият вот до този момент, с който се атакува правителството на Станишев.

"От гледна точка на посланията този вот беше по-зле от петъчния парламентарен контрол", заяви държавният глава.

Според Първанов правителството е показало воля и конкретни виждания за излизане от ситуацията по спряното финансиране на част от проектите от Европейската комисия.

Според държавния глава провокирани улични конфликти и уличен натиск - не могат да доведат до позитивни резултати.

На въпрос как ще коментира идеята на ГЕРБ за започване на консултации за служебно правителство, Първанов призова ръководството на ГЕРБ да прочете внимателно Конституцията в частта за президентските правомощия, защото президентът няма право да се намесва в работата на Народното събрание, докато не се завърти трикратно процедурата и не се провали съставянето на ново правителство, коментира президентът.

Според него натискът от страна на ГЕРБ президентът да наруши Конституцията е може би най-лесният начин да се поиска импийчмънт на държавния глава.

На въпрос, адекватни ли са били действията на институциите по случая с отвличанията на семейство Бончеви, президентът Първанов отговори, че резултатите не са обнадеждаващи и удовлетворителни.

Той допълни, че може би има много причини за това и част от тях са "техническата необезпеченост на работещите в МВР, но също и прогнилостта на системата, възможността във всеки един момент да изтича информация за подготвяне на една или друга спецакция на МВР".

Първанов каза още, че това са проблеми, върху които трябва да се работи и може би една от добрите стъпки са били последните промени в законодателството.

Държавният глава препоръча "повече агресивен натиск срещу престъпния свят у нас".