ЕК върна стратегическия ни план по общата селскостопанска политика с 405 бележки. За това алармира в декларация от парламентарната трибуна Десислава Танева от ГЕРБ. Ще останем единствената държава-членка, от която големи браншови организации директно пред ЕК обжалваха проекта за стратегическия план поради липса на диалог с неправителствения сектор, поради неспазени срокове за обсъждане, както й промени, необявени на сектора, посочи тя.

Промяната за българските земеделски стопани започна още с бюджета - управляващото мнозинство вдигна минималния осигурителен праг за земеделските стопани, изтъкна Танева. След почти забравеното правителство на Жан Виденов, останало в историята с ред рекорди: най-висока инфлация, безработица и други, но и като последното, намесило се пряко на пазара на зърното в България, вследствие на което и хляба стана дефицит, и фалираха предприятия. Управляващото мнозинство в типичния си зрелищен медиен стил гръмко обяви създаването на продоволствен ресурс от зърна на стойност 1,1 млрд. лв., като през 4-5- дни излизаше представител на Продължаваме Промяната да обявява как до дни, държавата излиза чрез една малка държавна фирма, без какъвто и да е капацитет да изкупува и съхранява зърно, нито и активи за това, обясни Десислава Танева.

Асен Василев: Държавата просто няма да оскъпява хляба с 20%

Асен Василев: Държавата просто няма да оскъпява хляба с 20%

Цената на хляба зависи от хлебопроизводителите и пазара на зърно

Цените се покачвали всеки ден. Близо 3 месеца по-късно няма нито един грам купено зърно, жътвата чука на вратата, реколта се очертава добра, каза депутатът. Пазарът е изключително динамичен и притиснат, предупреди Танева. Ако всичко е наред, България отново ще има няколко пъти повече суровина от националното й потребление, смята тя и обвини властта в излишни действия. Тази мярка от ГЕРБ определят като операция пълен провал. Никой не се е родил с опит и знания, научен, но е необходима елементарна мъдрост, чуваемост и уважение към всеки, създаващ продукт в България, смята Танева. Самодостатъчността в управлението може да гарантира само и единствено пореден провал, опасява се още тя.

Инфлацията от началото на годината е 7.8%

Инфлацията от началото на годината е 7.8%

С 3.1%, се е увеличила цената на газ пропан-бутан